Tot mai mulți oameni încorporează curmale în pregătirea meselor, deoarece sunt fructe mici, care sunt cu adevărat hrănitoare și benefice pentru sănătatea organismului.
Curmala este un fruct uscat natural care poate fi găsit pe piață practic în orice anotimp al anului, deși pomii de curmale încep să dea roade în decembrie.
Așa cum este detaliat în Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN), curmalele sunt o sursă de substanțe nutritive și substanțe non-nutritive, cum ar fi „fibre, magneziu, potasiu și niacină”, iar marea lor valoare nutritivă constă în contribuția incredibilă a energiei. În plus, aportul său constituie o sursă excelentă de fibre, ideală pentru reglarea tranzitului intestinal, promovarea digestiei și îmbunătățirea patologiilor digestive.
Care sunt beneficiile sale pentru sănătate?
Acest fruct este, de asemenea, relevant pentru aportul său mineral. „Se remarcă potasiul și magneziul, care contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos”, adaugă FEN. Și ce zici de vitamine? Datele sunt o sursă excelentă de niacină, care susține buna funcționare a sistemului nervos, precum și a mineralelor.
Pe de altă parte, este un fruct cu un conținut caloric ridicat și aportul său este recomandat celor care practică sport în mod regulat sau depun eforturi fizice mari. Cu toate acestea, „nu este potrivit pentru persoanele care sunt supraponderale și obeze”, explică experții în dietă și nutriție ai portalului Alimmenta.
De ce consumul său poate fi benefic?
Consumul de curmale este o opțiune ideală pentru contribuția sa nutrițională, dar și pentru că are un rol determinant în viitorul nutriției. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) enumeră primele cinci motive pentru care datele sunt un aliment important pentru viitor.
În primul rând, și așa cum am menționat anterior, acestea sunt bogate în „fier, potasiu, calciu și magneziu și sunt o sursă importantă de fibre”. În plus, deoarece sunt dulci, reprezintă o alternativă la consumul de zahăr rafinat, care este cu adevărat dăunător sănătății.
„Sistemele noastre alimentare actuale fac din ce în ce mai ușor pentru oameni alegerea unor opțiuni mai ieftine și mai rapide, care sunt în general mai mari în grăsimi, sare, zahăr și calorii”, avertizează FAO. În acest sens, consumul de curmale poate fi o alternativă excelentă care durează chiar și câteva luni și contribuie la reducerea risipei alimentare.
În al doilea rând, cultivarea acestuia poate fi mai respectuoasă cu mediul într-un context marcat de criza climatică profundă care „crește vulnerabilitatea producției de alimente”. În acest fel, FAO insistă asupra faptului că un număr atât de mic de culturi nu poate fi bazat pe satisfacerea nevoilor întregii populații.
Al treilea motiv este că datele „fac parte dintr-un vast patrimoniu cultural”. De fapt, pomul de curmale a fost cultivat în regiuni din Orientul Mijlociu și Africa de Nord de mai bine de 5.000 de ani. „Au asigurat hrană și securitate nutrițională populațiilor care trăiesc în deșert și alte zone aride”, subliniază el.
În al patrulea rând, palmele care produc acest fruct sunt capabile să tolereze condițiile meteorologice nefavorabile. Marii producători de curmale sunt Egiptul, Iranul, Arabia Saudită și Algeria și toți prezintă o problemă a deficitului de apă.
În cele din urmă, producția sa poate beneficia de un procent ridicat din populație și poate oferi noi mijloace de trai, în special în zonele rurale, astfel că ar putea favoriza dezvoltarea economică, socială și de mediu.