O serie de calcule recente arată că cei cinci milioane de pensionari actuali, care au cotizat zeci de ani la sistemul public de pensii, nu mai trăiesc ca să încaseze toată suma cotizată de-a lungul vieții. Conform impozitelor actuale, fiecare angajat cotizează peste 20% din salariu lunar la sistemul de pensii.
După cum știm, statul român încasează banii timp de 35 de ani, iar pensia pe care o încasează cetățenii de rând este de aproximativ 50% din salariu. Astfel, în aceste condiţii, după o viaţă de muncă, un român apucă să primească de la stat în jur de jumătate din cât a cotizat la bugetul de pensii, deoarece nu mai trăiește suficient de mult să se bucure de o sumă mai mare.
Pensionarii mai primesc doar 50% din suma cotizată
Conform legilor în vigoare, dintr-un salariu minim pe economie de 3.000 de lei brut, contribuţia la pensii este de 25%. Din aceştia, 21% merg către sistemul de pensii de stat, restul de aproape 4% merge către Pilonul 2, arată Antena 3.
Asta înseamnă că 35 de ani, un angajat plătit cu salariul minim pe economie cotizează la sistemul de pensii 249.900 lei, adică aproximativ 50.000 de euro, şi trăieşte, în medie, să mai încaseze aproximativ 150.000 lei din ei, adică 30.000 de euro. Practic, restul de 20.000 de euro pe care nu îi mai încasează rămân la bugetul de pensii şi sunt redistribuţi de stat.
Pensia pentru limita de varsta
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de Legea nr. 263/2010. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonarii prevăzute în anexa nr. 5 la lege.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonarii prevăzute în anexa nr. 5 la lege. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Probleme s-ar putea complica și mai mult pe termen lung
Mai mult, pe termen lung, situația s-ar putea complica și mai mult. În primul rând, este vorba despre cei 1,8 milioane de români născuţi după 1968 care vor fi puternic afectaţi în momentul în care vor ieși la pensie. Astfel, problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.
În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate. Astfel, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, 4,5 milioane de angajaţi fiind din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.