Actual

Ciclonul mediteranean aduce condiții meteo extreme în România. Ce spun specialiștii ANM

Ciclonul mediteranean aduce condiții meteo extreme în România. Ce spun specialiștii ANM

Ciclonul mediteranean afectează sudul și sud-estul Europei. De o săptămână, Italia este lovită de furtuni puternice. Foarte afectați sunt și vecinii noștri din Ungaria. Nici România nu este cruțată de curenții care vin dinspre Mediterană.

Zonele vestice și sud-vestice mai ales, dar chiar și cele care nu sunt sub avertizarea de cod galben, sunt marcate de ploi abundente, dar și de temperaturi foarte ridicate. Asta după ce ultimele săptămâni au fost semnificativ mai reci decât este obișnuit pentru luna mai.

„Dacă ieri am avut 29 de grade la Giurgiu, 27 la București, azi vorbim de temperaturi care la scara întregii țări se vor situa între 16 și 26 de grade, în Capitală undeva la 20-22 de grade”, a declarat Elena Mateescu, director al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Cum va fi vremea la începutul verii?

Elena Mateescu a vorbit de asemenea despre un debut călduros pentru luna iunie. Deși aceasta este o veste bună, dat fiind că românii sunt hotărâți să meargă pe litoralul românesc în vacanța scurtă de Rusalii, instabilitatea atmosferică va continua și ea. Astfel, condițiile meteo extreme se mențin, după un mai care a fost semnificativ mai friguros decât media preconizată pentru această perioadă.

„În debutul primei luni din aceasta vara, temperaturile vor avea valori peste medie. Dacă luăm în considerare și normalul termic, temperaturile mai cresc în medie cu 5-6 grade. Primele zile de vară vor aduce primele valori de 29-30 de grade”, a adăugat directoarea Administrației Naționale de Meteorologie.

Avertizările nowcasting nu mai contenesc!

În afara declarațiilor făcute de Elena Mateescu pentru Realitatea, pagina oficială a ANM a fost foarte activă în ultimele zile. Sub amenințarea ciclonului mediteranean care a afectat numeroase țări europene, specialiștii meteorologi au publicat mai multe avertizări de vreme vitregă. Principalul fenomen care face obiectul avertizărilor este abundența precipitațiilor, îndeosebi în vestul și sud-vestul României:

„Interval de valabilitate: 16 mai, ora 18 – 17 mai, ora 18
Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ
Zone afectate: conform textului și hărții

În Oltenia și sud-vestul Munteniei vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă și, mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat vor depăși 35…40 l/mp.

Notă: Îndeosebi în regiunile intracarpatice, în a doua parte a zilelor de marți și miercuri, vor fi intervale cu averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină”, se arată pe pagina oficială a Administrației. De asemenea, sunt afectate pe termen scurt și anumite teritorii care nu sunt direct vizate de avertizare. Spre exemplu, în București au loc averse de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice și de vânt puternic.