Ciclonul care a făcut ravagii în Slovenia va ajunge și în România. În ultimele ore regimul termic s-a modificat brusc, în mai multe regiuni din țară, diferențele de temperaturi de la o zi la alta au fost chiar și de 10 grade Celsius.
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a explicat ce fenomene vom avea de înfruntat în perioada următoare.
Vreme atipică pentru luna august
Astăzi a fost o zi atipică pentru perioada în care ne aflăm, ziua a debutat cu valori termice scăzute în toată țara și se pare că temperaturile nu vor intra pe făgașul normalității nici săptămâna viitoare. De exemplu, la primele ore ale dimineții termometrele au indicat valori de 7 grade Celsius, în depresiunile Transilvaniei, în timp ce pe litoralul Mării Negre s-a înregistrat cea mai ridicătă valoare, de 21 de grade Celsius.
„Într-adevăr, o dimineață foarte rece marţi, cu numai 7 grade astăzi, în depresiunile din estul Transilvaniei, cel mai cald în nordul litoralului, cu 21 de grade. De altfel, și la această oră, în zona montană înaltă, temperaturile nu depășesc 5 grade, cel mai frig fiind la Vârful Omu, doar 1 grad, Bâlea Lac 4 grade, în timp ce în Capitală sunt 16-17 grade, iar la Mangalia 23 de grade.
Astăzi, o vreme răcoroasă, pentru că și maximele se vor situa, la scara întregii țări, între 19 grade de pildă, în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la 28 de grade cel mult în lunca Dunării”, a precizat directorul Administrației Meteorologice Elena Mateescu.
La ce să ne așteptăm în perioada următoare
În ceea ce privește perioada următoare, meteorologii precizează că mâine și joi, valorile termice vor crește uor, cu temperaturi care vor oscila între 21 și 30 de grade Celsius. Vremea se va încălzi abia pe la finalul săptămânii, moment la care ne putem aștepta și la valori de 32 grade Celsius.
Pentru săptămâna viitoare, în special luni și marți, este foarte probabil să avem averse în zonele montane, dar și în Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania și Maramures, regiuni în care regimul pluviometric va înregistra valori de până la 25l//mp, ușor spre finalul săptămânii viitoare ploile vor fi mai reduse în intensitate.
„Mâine şi joi, se va înregistra o creștere ușoară, cu valori de 21 până la 30 de grade și de abia sfârșitul de săptămână să aducă temperaturi în creștere de la o zi la alta, spre 32 de grade Celsius, de pildă.
La debutul celălalt de săptămână, luni și marți, putem vorbi din nou de valori apropiate de pragul unei zile de caniculă 34-35 de grade în partea de vest, sud-sud-est a țării.
Din punctul de vedere al regimului de precipitații, vorbim astăzi de posibilitatea să avem averse în special în zonele de munte, dar și în Dobrogea, în Muntenia, Moldova, Transilvania, Maramureș, acolo unde cantitățile de apă mai pot depăși 15-25l/metru pătrat, după care sfârșitul de săptămână să aducă o probabilitate mai redusă de a avea cantități importante de apă”, a adăugat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.