Actual

Chinurile lui Ciucă. Ce șanse are premierul desemnat să-și treacă guvernul prin Parlament

Chinurile lui Ciucă. Ce șanse are premierul desemnat să-și treacă guvernul prin Parlament

Premierul desemnat mai are la dispoziție două zile pentru a găsi 234 de voturi pentru învestirea Guvernului. Pare, din nou, o misiune imposibilă și pentru al doilea premier desemnat de președintele Klaus Iohannis. Luni dimineață, în ședința Comitetului Politic Național, PSD a decis oficial  să nu susțină Guvernul Ciucă la vot. Totodată, USR transmite că orice discuție pe care o va încerca Ciucă este inutilă pentru că nu vor susține un guvern minoritar, relatează Digi24.

Nicolae Ciucă a depus sâmbătă la Parlament programul de guvernare și lista de miniștri PNL-UDMR. Pentru învestirea Guvernului, Nicolae Ciucă are nevoie de 234 de voturi. În acest moment, PNL și UDMR nu au suficiente voturi pentru a trece guvernul. Cele două partide împreună cu minoritățile naționale au 168 de voturi, ținând cont că din PNL au plecat 13 parlamentari alături de Ludovic Orban, care nu vor vota învestirea executivului. Astfel, lui Nicolae Ciucă îi lipsesc cel puțin 66 de voturi pentru a fi premier.

„Nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic”, declarat premierul desemnat, în momentul depunerii în Parlament a listei de miniștri.

În cele două zile care i-au mai rămas lui Ciucă, acesta va încerca să poarte discuții cu PSD și USR, însă negocierile par de formă, cele două partide având deja decizii de a nu susține guvernul minoritar.

Sorin Grindeanu prim-vicepreședintele PSD a declarat: „Un guvern minoritar nu e o soluție. (…) În acest moment v-am transmis decizia PSD. Ceea ce știm în mod sigur în urma deciziei de azi este că noi nu vom vota acest guvern.”

Surse din partid spun că la următoarea rundă de consultări PSD ar putea face o propunere de premier, dar doar în condițiile în care ar găsi o majoritate parlamentară.

Surse din USR au afirmat că Nicolae Ciucă nu a căutat conducerea partidului pentru noi discuții, însă acestea „nu mai au rost”. „Nu votăm nicicum un guvern minoritar”.

Dacă Nicolae Ciucă nu trece de votul Parlamentului

Conform Constituției, dacă Parlamentul „nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, președintele poate să dizolve Parlamentul.

Termenul de 60 de zile de la prima solicitare se împlinește în luna decembrie. Totodată, conform unei decizii a CCR președintele poate să facă o nouă desemnare de premier, nefiind limitat numărul acestora la două.

Decizia 85/2020 a Curții Constituționale explică: „art.89 din Constituție nu exclude posibilitatea ca Președintele să formuleze mai multe solicitări de învestitură (textul constituțional referindu-se la ”cel puțin două”), dacă apreciază că în acest mod se va rezolva blocajul instituțional.”

Însă, CCR arată că dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor anticipate „trebuie să fie rezultatul unor negocieri și înțelegeri politice în care să fie implicate toate entitățile parlamentare și să reflecte voința comună a celor care au obținut voturile cetățenilor în urma sufragiului electoral.”

Cel mai probabil, dacă Guvernul Ciucă nu trece de votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis va convoca din nou consultări cu partidele parlamentare și va face o nouă nominalizare de premier.

De altfel, în Partidul Național Liberal este vehiculat din nou numele lui Lucian Bode, o propunere care a fost vehiculată și după respingerea lui Dacian Cioloș. Bode este puternic susținut de „grupul de la Cluj”. Însă, o decizie trebuie luată în forurile de conducerea ale partidului.