COVID nu a fost blând cu organizatorii de nunți din China, unde căsătoriile sunt în mod tradițional elaborate și costisitoare. Industria de profil, estimată la 500 de miliarde de dolari, se confruntă acum cu o amenințare mai mare: chinezii nu mai vor să facă nunți.
Pe măsură ce economia marii republici slăbește și încrederea populației scade, chinezii nu mai vor să facă nunți. Fapt care îi îngrijorează pe oficialii Partidului Comunist care încearcă să revigoreze ratele căsătoriilor. Dar și natalitatea, care au scăzut la minime record anul trecut. În 2022 s-a consemnat primul declin al numărului de locuitori din ultimii 60 de ani.
Anul trecut au avut loc 6,8 milioane de căsătorii în China, cu 800.000 mai puține decât în 2021. Este cel mai mic număr de căsătorii de când guvernul a început să publice datele în 1986.
Această scădere a înregistrărilor de căsătorii va exacerba declinul nașterilor în China. Care acum este una dintre societățile cu cea mai rapidă îmbătrânire din lume. Multe orașe refuză mamelor necăsătorite subvențiile pentru creșterea copiilor sau pentru asistență medicală. Iar faptul de a avea copii în afara căsătoriei este adesea prost văzut.
De ce nu mai vor chinezii să facă nunți
„Numărul căsătoriilor este în scădere și puțini sunt dispuși să cheltuiască mult pe nunți”, a declarat Yuan Jialiang. Acesta a condus o afacere de planificare a nunților timp de aproape un deceniu în Shanghai.
Recesiunea economică a lovit cel mai tare clasa de mijloc și tinerii, ceea ce a dus la rate ridicate ale șomajului și la cheltuieli reduse ale gospodăriilor.
„Există o mulțime de cetățeni care spun pur și simplu «ei bine, știți, căsătoria nu este un lucru potrivit pentru mine». Și mulți adulți tineri din China consideră că a crește copii este prea scump. Industria tradițională chineză a nunților va trece probabil prin vremuri grele.”, a declarat Ben Cavender, director general și șef de strategie la China Market Research Group.
Înainte ca pandemia să lovească, nunțile erau o afacere prolifică în China. Conform Daxue Consulting, industria valora 3,6 trilioane de yuani (487 miliarde de dolari) în 2020.
Firmele de lux rezistă
În mod tradițional, cuplurile cheltuiesc mult pe bijuterii din aur, decoruri elaborate și locații de lux. Dar Frank Chen, de la Chen Feng Wedding Planning din Shanghai, spune că puține nunți din acest an au avut un buget de peste 100.000 de yuani (13.736 de dolari).
„Oamenii sunt mai înclinați să opteze pentru o nuntă simplă și de nișă”, a declarat Chen. Potrivit acestuia, în urmă cu un deceniu, cuplurile cheltuiau în mod frecvent milioane de yuani.
Cu toate acestea, companiile de bijuterii Chow Tai Fook și TSL au speranțe de la 2023. Companiile se așteaptă ca anul acesta cererea de bijuterii de nuntă să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei. Dar viitorul pe termen lung al industriei va depinde de puterea economiei.
Chinezii mai înstăriți par să fie mai bine izolați împotriva efectelor macroeconomice. Jewel Wang, proprietara unei rețele de magazine care vinde rochii de mireasă ale designerului american Vera Wang, are așteptări mari anul acesta. Wang se așteaptă ca firmele de lux să se descurce mai bine decât cele din segmentul mediu-jos. Cu toate acestea însă, și ea este rezervată. „Ca piață, vedem o scădere absolută a cheltuielilor. Strategia noastră a fost să rămânem de nișă”, a precizat Wang, citată de Reuters.