Centrul de lansare prin satelit Jiuquan, China, va lansa un echipaj de trei persoane în spațiu în primele ore ale zilei de sâmbătă. Lansarea reprezintă un pas major pentru tânărul program spațial al țării, care devine rapid unul dintre cele mai avansate din lume, transmite CNN.
Se așteaptă ca cei trei astronauți să plece pe nava spațială Shenzhou-13 chiar după miezul nopții, ora locală. Va fi lansată cu o rachetă Long March 2F de la centrul de lansare prin satelit Jiuquan din deșertul Gobi, situat în Mongolia Interioară.
Vor andoca la noua stație spațială a Chinei, Tiangong (Palatul Ceresc), la șase ore și jumătate de la lansare. Vor trăi și vor lucra la gară 183 de zile, aproximativ șase luni, fiind cea mai lungă misiune a țării de până acum.
Echipajul este compus din Zhai Zhigang, Wang Yaping și Ye Guanfu, care vor petrece timpul testând tehnologia stației și efectuând ieșiri în spațiu.
Zhai Zhigang, comandantul misiunii, a efectuat prima ieșire în spațiu a Chinei, în 2008 și a primit titlul onorific de „Erou al spațiului” de către guvern.
Aceasta va fi prima misiune a lui Ye Guanfu în spațiu; în prezent este astronaut de nivelul doi în Brigada de astronauți a armatei.
Prima femeie astronaut la noua stație spațială
China este pe cale să trimită prima femeie astronaut care să lucreze la noua sa stație spațială. Wang Yaping, care a primit de asemenea un titlu onorific după ce a participat la o misiune din 2013, va fi prima femeie astronaut a Chinei la bordul stației spațiale – și prima femeie chineză care va efectua o ieșire în spațiu.
Șase luni este durata standard a misiunii pentru multe țări – dar va fi o oportunitate importantă pentru astronauții chinezi să se obișnuiască cu o ședere pe termen lung în spațiu și să ajute pregătirea viitorilor astronauți să facă același lucru.
„În primul rând, orice misiune cu echipaj este semnificativă, chiar și numai călătoria în spațiu a oamenilor rămâne un efort riscant”, a declarat Dean Cheng, cercetător principal la Institutul Davis pentru Securitate Națională și Politică Externă. „Aceasta va fi cu siguranță cea mai lungă misiune a acestora, ceea ce este destul de impresionant atunci când ne gândim cât de devreme este în regimul lor de zbor spațial uman”.
Aceasta este a doua misiune cu echipaj din timpul construcției stației spațiale, pe care China intenționează să o aibă complet echipată și operațională până în decembrie 2022. Prima misiune cu echipaj, o ședere de trei luni a altor trei astronauți, a fost finalizată luna trecută.