Preşedintele Xi Jinping şi alţi înalţi oficiali chinezi au fost de acord, la o reuniune, în legătură cu necesitatea de a controla mai bine inteligenţa artificială, au relatat miercuri media de stat.
Ei au convenit, la o reuniune la vârf a partidului comunist chinez, să „îmbunătăţească supravegherea datelor reţelelor şi inteligenţei artificiale”, potrivit aceloraşi surse.
Eventualități rele
„Trebuie să ne pregătim să facem faţă celor mai rele eventualităţi şi scenarii posibile şi să fim gata să rezistăm vânturilor violente, apelor tulburi şi chiar unor furtuni periculoase”, au declarat oficialii la finalul reuniunii, potrivit agenţiei de stat Xinhua.
„Complexitatea şi gravitatea problemelor de securitate naţională cu care se confruntă ţara noastră au crescut exponenţial”, a subliniat preşedintele Xi Jinping.
Cu ochii pe AI
Autorităţile chineze anunţaseră în aprilie că vor impune o „inspecţie de securitate” instrumentelor dezvoltate în China care se bazează pe inteligenţa artificială, ca ChatGPT.
Au prezentat un proiect de reglementare vizând să asigure „dezvoltarea sănătoasă şi punerea în aplicare standard a tehnologiei inteligenţei artificiale generative”.
Administraţia chineză a spaţiului cibernetic a deschis comentariilor publicului acest proiect de reglementare, care, în sistemul politic chinez foarte centralizat, are şanse mari să intre în vigoare.
Textul a fost dezvăluit când multe companii chineze din domeniul tehnologiei ca Baidu, Alibaba, JD.com, Netease sau ByteDance (compania mamă a TikTok) au spus în ultimele săptămâni că lucrează la propriul lor model de robot conversaţional, sperând astfel să se folosească de succesul pionierului american ChatGPT.
Lider în toate
China a anunţat proiectul ambiţios de a deveni un lider mondial în domeniul inteligeţei artificiale pană în 2030 şi cabinetul de consiliere McKinsey estimează că sectorul ar putea contribui în fiecare an cu circa 600 de miliarde de dolari la PIB chinez până atunci.
Cât de importantă a devenit IA pentru securitatea națională și ambițiile militare ale Chinei a fost evidențiată de președintele Xi Jinping în timpul celui de-al 20-lea Congres al Partidului din octombrie, unde a subliniat angajamentul Beijingului față de dezvoltarea IA și „războiul inteligent” – o referire la sistemele militare activate de IA.
China nu numai că intenționează să devină cea mai importantă putere a inteligenței artificiale a lumii până în 2030, ci și Beijingul a apelat la o strategie de fuziune militară-civilă pentru a o realiza.
Această abordare a permis țării să accelereze inovațiile în domeniul apărării prin eliminarea barierelor dintre sectoarele civile și comerciale ale Chinei de cercetare și sectoarele sale militare și industriale de apărare.Rezultatele sunt izbitoare. China produce deja cei mai mulți oameni de știință IA de top, țara găzduind primele nouă dintre primele 10 instituții din lume, publicând lucrări legate de IA, potrivit celui mai recent raport AI Index al Universității Stanford.
Mai mult, companii precum Tencent Holdings, Alibaba Group Holdings și Huawei Technologies se numără printre primele 10 firme care efectuează cercetări AI.