Actual

China pierde statutul de cea mai populată țară din lume. ONU estimează că India va depăși Beijingul în acest an

Populația Indiei; sursă foto: G4media.ro
foto: G4MEDIA.RO

India este pe cale să devină cea mai populată națiune din lume, depășind China cu aproape 3 milioane de locuitori în plus la jumătatea acestui an, potrivit datelor publicate miercuri de Organizația Națiunilor Unite.

Populația Indiei este estimată la 1.428,6 milioane de locuitori, față de 1,4257 miliarde de locuitori ai Chinei, potrivit datelor din „Raportul privind starea populației mondiale” din acest an, realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

India va depăși China în privința numărului de cetățeni

Statele Unite se află pe un îndepărtat loc trei, cu o populație estimată la 340 de milioane de locuitori, se arată în raportul care reflectă informațiile disponibile până în luna februarie.

Experții în materie de populație care au folosit datele anterioare ale ONU au estimat că India va depăși China în această lună. Oficialii ONU în domeniul populației au declarat că nu a fost posibil să se precizeze o dată din cauza incertitudinii cu privire la datele din India și China, deoarece ultimul recensământ din India a avut loc în 2011, iar următorul, prevăzut pentru 2021, a fost întârziat de pandemia COVID-19.

Deși ambele națiuni vor reprezenta mai mult de o treime din populația globală estimată la 8,045 miliarde de locuitori, creșterea populației în ambele țări a încetinit, deși mult mai rapid în China decât în India.

Anul trecut, populația Chinei a scăzut pentru prima dată în șase decenii, o schimbare istorică care se așteaptă să deschidă o lungă perioadă de scădere a numărului de cetățeni, cu implicații profunde pentru economia sa și pentru întreaga lume.

India, un simbol al progresului

Creșterea anuală a populației Indiei a fost în medie de 1,2% din 2011, în scădere de la 1,7% în deceniul precedent, arată datele guvernamentale.

Un sondaj public realizat de UNFPA pentru raportul 2023 a constatat că opinia cea mai frecventă în India, precum și în Brazilia, Egipt și Nigeria, a fost aceea că populația din fiecare țară „este prea mare, iar ratele de fertilitate sunt prea ridicate”, se arată în raport.

„Rezultatele sondajului din India sugerează că neliniștile legate de populație s-au infiltrat în mari părți ale publicului”, a declarat Andrea Wojnar, reprezentantul agenției în India.

„Cu toate acestea, cifrele privind populația nu ar trebui să declanșeze anxietate sau să creeze alarmă. În schimb, ele ar trebui să fie văzute ca un simbol al progresului, al dezvoltării și al aspirațiilor, dacă drepturile și alegerile individuale sunt respectate. India a făcut multe lucruri bune în abordarea creșterii demografice”, a declarat Poonam Muttreja, un oficial al grupului de voluntari Population Foundation of India.

„În același timp, trebuie să ne asigurăm că fetele și femeile nu sunt împinse la căsătorii și sarcini timpurii, care le limitează aspirațiile”, a adăugat Poona Muttreja citat de reuters.com.