International

China nu mai are obiective mărețe! Partidul Comunist nu ar mai îndrăzni acum să viseze așa departe

economia chinei (sursă foto: scmp.com)

Beijingul vizează o rată de creștere a economiei moderată, de doar 5% în anul 2023. Acest procent anunțat recent vine pe fondul unei serii de provocări interne și externe, fiind unul dintre cele mai mici obiective anunțate în ultimii ani.

Premierul chinez, Li Keqiang, a vorbit pe această temă în ziua de duminică, 5 martie, cu ocazia deschiderii Congresului Național al Poporului (CNP), parlamentul chinez care se reunește până pe 13 martie, la Beijing. Prim-ministrul a anunțat acest obiectiv al Chinei după ce Guvernul ar fi realizat faptul că propunerile mărețe pot fi împiedicate foarte ușor de factori surpriză.

În cazul Chinei, este vorba despre politica „zero-COVID” ce a continuat chiar dacă pe restul planetei situația se temperaseră.

De ce are face China acest anunț acum?

Economia Chinei a crescut oficial cu 3% în 2022, cu mult sub ținta de aproximativ 5,5%, deoarece restricțiile dure impuse de pandemie, o prăbușire a pieței imobiliare, măsurile guvernamentale de reprimare a întreprinderilor private și războiul comercial dintre Statele Unite și China au încetinit mult această creștere.

Excluzând anul 2020, când COVID-19 a afectat considerabil economia globală, rata de creștere economică de anul trecut a fost cea mai mică din 1976, ultimul an al revoluției culturale a lui Mao Zedong. Deși economia acestei țări pare să se redreseze acum în urma pandemiei, oficialii chinezi sunt acum sceptici. Se așteaptă la riscuri de orice fel.

Mai are China potențialul de altădată?

Deși a recunoscut „potențialul vast al Chinei și impulsul pentru o creștere în următoarea perioadă”, Li a adus în discuție și creșterea „incertitudinilor din mediul extern” și „încercările externe de a suprima și de a limita China”.

Economia Chinei se confruntă acum cu probleme serioase pe termen lung. Mulți economiști consideră că epoca de creștere economică a Chinei, caracterizată de decenii în care expansiunea de două cifre se înregistra în fiecare an, este acum de domeniul trecutului.

Într-un raport publicat în luna martie a anului trecut, grupul de analiză australian Lowy Institute a prezis că economia chineză va crește în medie cu 2-3% în fiecare an până în 2050, punând sub semnul întrebării ipotezele de lungă durată conform cărora China va depăși SUA ca cea mai mare economie a lumii în următoarele decenii.

Bazele economiei

În timpul deschiderii Adunării Naționale a Partidului Comunist Național, Li a indicat că Beijingul nu se va sprijini foarte mult pe fondurile guvernamentale pentru a stimula creșterea economică, subliniind necesitatea de a relansa consumul privat și de a stabiliza cheltuielile pentru „produse de mare valoare”.

Li a declarat că guvernul va urmări un deficit fiscal de 3% raportat la produsul intern brut (PIB) în 2023, în ușoară creștere de la 2,8% anul trecut. Premierul a mai pus, de asemenea, un mare accent pe crearea de locuri de muncă, stabilind un obiectiv de 12 milioane de noi locuri de muncă în mediul urban în 2023, în creștere de la un obiectiv de 11 milioane de locuri de muncă în 2022, scrie publicația Al Jazeera.