Lifestyle

China insistă că datele Covid sunt „transparente” după ce a fost criticată de Organizația Mondială a Sănătății

China insistă că datele Covid sunt „transparente” după ce a fost criticată de Organizația Mondială a Sănătății

China a insistat joi asupra faptului că a fost transparentă cu comunitatea internațională în ceea ce privește datele Covid, răspunzând astfel criticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) potrivit cărora numărul de decese provocate de virus subestimează adevărata amploare a epidemiei.

Există o îngrijorare internațională tot mai mare cu privire la creșterea abruptă a numărului de infecții cu Covid din China, de când Beijingul a ridicat brusc, luna trecută, restricțiile dure.

Mai mult de o duzină de țări au impus noi reguli cu privire la Covid pentru vizitatorii sosiți din China, cerând ca toți cei care vin de acolo să prezinte teste negative pentru virus.

China a înregistrat doar 23 de decese cauzate de Covid din decembrie, după ce a restrâns în mod dramatic criteriile de clasificare a acestor decese. Statisticile Beijingului cu privire la valul fără precedent sunt acum considerate, de către alte țări, ca nereflectând realitatea.

Miercuri, la Geneva, directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan, a declarat că organizația mondială nu dispune de „date complete” din partea Chinei.

„Credem că cifrele actuale publicate de China nu reprezintă adevăratul impact al bolii în ceea ce privește internările în spitale, în ceea ce privește internările la terapie intensivă și, în special, în ceea ce privește decesele”, a spus el.

Definiția pe care o folosește Beijingul este „foarte îngustă”, a adăugat el.

Beijingul a ripostat joi, insistând că Republica Populară Chineză a „împărtășit întotdeauna informații și date relevante cu comunitatea internațională, cu o atitudine deschisă și transparentă”.

„Sperăm că secretariatul OMS va susține o poziție științifică, obiectivă și corectă și va face eforturi pentru a juca un rol pozitiv pentru răspunsul lumii la provocarea pandemiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, aceasta a îndemnat țările să nu impună noi restricții de călătorie pentru cei care sosesc din China, cerându-le în schimb să „colaboreze pentru a proteja circulația normală a persoanelor”.

În timp ce țările se luptă cu cel mai bun răspuns la creșterea numărului de cazuri, o reuniune de criză a experților UE a concluzionat că statele membre au fost „puternic încurajate” să ceară teste Covid de la pasagerii care vin din China.

Experții au recomandat, de asemenea, ca pasagerii care se îndreaptă spre și dinspre China să poarte măști de protecție, iar țările UE să efectueze teste aleatorii la sosiri și să testeze apele reziduale din zborurile din China, potrivit unei declarații emise de președinția suedeză a UE.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, declarase anterior reporterilor că oficialii organizației au purtat discuții la nivel înalt în ultimele săptămâni cu omologii din China.

„Continuăm să cerem Chinei date mai rapide, mai regulate și mai fiabile privind spitalizarea și decesele, precum și o secvențiere virală mai cuprinzătoare, în timp real”, a declarat Tedros.

El a reiterat că agenția de sănătate a ONU a înțeles de ce unele țări au introdus noi restricții Covid asupra vizitatorilor din China.

„Având în vedere că circulația în China este atât de mare și că nu există date cuprinzătoare… este de înțeles că unele țări iau măsuri despre care cred că își vor proteja proprii cetățeni”, a spus el.