Actual International

China îndoliată: a murit fostul lider și președinte al Partidului Comunist Chinez, la vârsta de 96 de ani

China îndoliată: a murit fostul lider și președinte al Partidului Comunist Chinez, la vârsta de 96 de ani
Profimedia

Pe rețelele de socializare și în presa din China s-a anunțat că a murit fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiannmen.

China îndoliată: a murit fostul lider și președinte al Partidului Comunist Chinez, la vârsta de 96 de ani

Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiannmen, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat inclusiv presa oficială chineză, citată de știrile BBC News.

Jiang a murit din cauza leucemiei şi de insuficienţă multiplă de organe, în orașul Shanghai, unde avea domiciliul stabil, la ora 12.13, a declarat agenţia oficială de presă Xinhua.

Jiang Zemin a fost un politician chinez care a ocupat funcția de secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC) din 1989 până în 2002, de președinte al Comisiei Militare Centrale din 1989 până în 2004 și de președinte al Chinei din 1993 până în 2003. Politicianul Jiang a reprezentat „nucleul celei de-a treia generații” de lideri ai PCC din 1989, potrivit analiștilor.

Una dintre cele mai importante figuri ale istoriei chineze din ultimele decenii, a fost președinte în China într-o perioadă care a cunoscut o creștere de mare viteză.

Moartea sa survine în contextul în care China este marcat de unele dintre cele mai grave proteste de la Tiananmen încoace, mulți manifestând împotriva restricțiilor Covid, scrie presa externă.

Jiang a ajuns la putere după represiunea sângeroasă din 1989 împotriva protestatarilor din Piața Tiananmen din Beijing și din jurul acesteia, care a dus la ostracizarea Chinei pe plan internațional.

Evenimentul a declanșat o luptă aprigă pentru putere la vârful Partidului Comunist Chinez între reacționari și reformiști de linie dură.

Sub conducerea sa, a fost creată o economie formidabilă, comuniștii și-au întărit controlul asupra puterii, iar China și-a ocupat locul la masa de sus a puterilor mondiale.

El a supravegheat predarea pașnică a Hong Kong-ului în 1997 și intrarea Chinei în Organizația Mondială a Comerțului în 2001, care a armonizat economia țării sale, cu cea a comunității internaționale.

De-a lungul carierei sale de președinte, Jiang a avut relații bune cu România, întâlnirile oficialului chinez cu președintele PCR din România, Nicolae Ceaușescu, fiind îndelung mediatizate la TVR, singurul post de televiziune românesc în acele vremuri.