Sancțiunile impuse de Occident se pare că nu îl afectează pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care vede o oportunitate de a dezvolta relațiile cu statul chinez. Potrivit acestuia, Rusia trebuie să fie independentă față de importul din Occident, după ce liderii acestor țări s-au dovedit „incapabili de a negocia”.
China, salvarea Rusiei în opinia lui Serghei Lavrov: „Partenerii noștri occidentali sunt incapabili de a negocia”
În cadrul unui eveniment desfășurat la Moscova, care l-a avut drept invitat principal pe Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse a menționat că războiul din Ucraina a dat startul unei „rusofobii” la nivel mondial. Acesta a declarat că Moscova se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, dar va lua în considerare şi eventualele oferte din partea Occidentului de restabilire a legăturilor.
„Dacă ei (n.r. – vestul) vor să ofere ceva în ceea ce privește reluarea relațiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a spus Lavrov, potrivit unei transcrieri de pe site-ul ministerului de externe.
Șeful diplomaţiei ruse s-a arătat nemulțumit față de atitudinea țărilor occidentale, despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relațiilor internaționale în detrimentul Rusiei.
„Trebuie să încetăm să fim dependenți în vreun fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanță critică pentru securitate, economie sau sfera socială a patriei noastre”, a susținut Lavrov.
Lavrov va lua în considerare ofertele din vest pentru a restabili relațiile, însă își dorește o apropiere mai mare de China
Ministrul rus de Externe a declarat că obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China:
„Acum că Occidentul a luat o „poziție a dictatorului”, legăturile noastre economice cu China vor crește și mai repede. Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o șansă de a dezvolta estul îndepărtat și estul Siberiei”.
De asemenea, ministrul rus de externe a menționat că China avea tehnologii de informare și comunicații „care nu sunt în niciun fel inferioare vestului. Vor asigura beneficii reciproce”.
Oficialul rus a mai subliniat că Rusia se va baza „numai pe noi înșine și pe țările care s-au dovedit a fi de încredere și nu „dansează pe muzica altcuiva”. Dacă țările occidentale se răzgândesc și propun o formă de cooperare, atunci putem decide”.
„Acum, centrul dezvoltării mondiale s-a mutat în Eurasia. În acest moment, avem cea mai extinsă rețea de parteneriate din regiunea Eurasiatică. Trebuie să ne bazăm pe ei în dezvoltarea ulterioară a țării noastre, a capacităților sale de transport, tranzit și logistică. Sunt convins că aceasta este calea corectă. Partenerii noștri occidentali au dovedit, și nu pentru prima dată, că sunt incapabili de a negocia”, a mai precizat șeful diplomaţiei ruse.
Beijingul urmărește îndeaproape consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, pe care o consideră o probă de foc pentru unitatea politică din Occident, și folosește tensiunile crescânde ca pe o oportunitate de a-și consolida legăturile cu Moscova, spun analiștii.