International

China dorește revitalizarea economiei. Care sunt măsurile aplicate

China dorește revitalizarea economiei. Care sunt măsurile aplicate
sursa foto asia financial

China este pregătită să lanseze noi stimulente fiscale pentru a-și susține redresarea economică. Folosindu-se de o măsură utilizată frecvent, care se bazează în mare măsură pe datorie și pe cheltuielile de stat. Dar, țara nu reușește să realizeze reformele mai profunde solicitate de un număr tot mai mare de analiști.

Unii consilieri guvernamentali recomandă Chinei să își ridice ținta de deficit bugetar pentru 2024. Peste nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB) stabilit pentru acest an. Ceea ce ar permite Beijingului să emită mai multe obligațiuni pentru a revigora economia, au declarat persoane din interiorul politicii.

China dorește revitalizarea economiei

Cea de-a doua mare economie a lumii a crescut mai rapid decât se aștepta în trimestrul al treilea. Sporind șansele ca Beijingul să își poată atinge obiectivul de creștere de aproximativ 5% pentru 2023. Dar, deși surpriza optimistă a oferit investitorilor din China un motiv de bucurie, există îngrijorări mai profunde. Cu privire la dispariția continuă a activității sectorului privat și la lipsa reformelor pe termen mai lung. Acestea sunt necesare pentru a schimba economia către o creștere bazată pe consum.

Deocamdată, accentul rămâne pus pe susținerea unei redresări fragile pentru a evita un dezastru economic. „Trebuie să facem pregătiri bune pentru anul viitor și să punem în aplicare politici pentru a stabiliza creșterea. Bazele redresării economice nu sunt solide. Pentru anul viitor, ar trebui să stabilim în continuare un obiectiv de creștere a PIB-ului de 5%.”, a declarat un consilier al cabinetului, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

1.000 de miliarde de yuani

Parlamentul Chinei urmează să aprobe puțin peste 1.000 de miliarde de yuani (137 miliarde de dolari) în obligațiuni suplimentare de datorie suverană. Atunci când va încheia o reuniune de cinci zile care a început pe 20 octombrie, au declarat surse. Astfel de obligațiuni vor fi probabil folosite pentru a finanța proiecte. Precum inițiative de conservare a apei și de prevenire a inundațiilor. Acești bani vor veni în plus față de o anticipare așteptată a cotelor de obligațiuni locale din 2024.

Redresarea slabă a Chinei de după pandemie a scos la iveală constrângerile structurale tot mai mari. Și a trezit un sentiment de urgență în ceea ce privește reformele menite să așeze creșterea pe o bază mai sustenabilă.

Politica economică a Chinei

Dezbaterea privind politica economică din China s-a intensificat în ultimele luni. Unii consilieri guvernamentali susținând reformele care să contribuie la declanșarea unor noi motoare de creștere. Dincolo de investițiile în proprietate și infrastructură.

Pentru cei care caută reforme structurale, accentul se pune pe politici care stimulează urbanizarea și puterea de cumpărare a gospodăriilor. Aceste reforme reduc dependența de investiții și echilibrează condițiile de concurență între întreprinderile de stat și firmele private.

Deflație și stagnare

În lipsa unor astfel de schimbări, economiștii avertizează că China s-ar putea îndrepta către o perioadă lungă de deflație și o creștere stagnantă care nu reușește să ridice standardele de viață pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai țării.

Cu toate acestea, nevoile pe termen scurt au eclipsat în mare măsură apelurile pentru reforme mai ambițioase din punct de vedere politic și se concentrează în schimb pe intensificarea sprijinului fiscal și monetar din partea autorităților, conform Reuters .