Lifestyle

China a devenit „oaia neagră“ a lumii! Dezvăluiri halucinante despre controversatul caz al lui Shuai Peng

China a devenit „oaia neagră“ a lumii! Dezvăluiri halucinante despre controversatul caz al lui Shuai Peng

China a devenit „oaia neagră“ a lumii! Dezvăluiri halucinante despre controversatul caz al lui Shuai Peng

Un raport BBC arată ce a păţit Shuai Peng, o jucătoare profesionistă de tenis din China, în ultimele săptămâni.

Shuai Peng susține că a fost abuzată intim de fostul vicepremier, Zhang Gaoli. În acest caz, Beijingul încearcă să minimalizeze povestea şocantă, însăsursa citată explică ce a păţit celebra jucătoare de tenis în ultimele săptămâni.

Controversatul caz al lui Shuai Peng (35 de ani, 307 WTA) nu face altceva decât să strice şi mai mult imaginea regimului dictatorial care, pe lângă SARS-CoV-2, ne-a oferit şi deja celebrul „lockdown“, o practică îmbrăţişată de Occident.

Povestea dramatică a tenismenei a început la începutul acestei luni. Pe rețelele de socializare a apărut strigătul de disperare a lui Peng. Care a scris despre abuzurile sexuale la care ar fi fost supusă de către Zhang Gaoli (75 de ani), un membru marcant al Partidului Comunist şi vicepremier al ţării, în perioada 2013-2018.

De aici, a urmat o succesiune şocantă de evenimente despre care au scris acum, pe larg, jurnaliştii  BBC. În primul rând, postarea lui Peng a fost ştearsă foarte repede, în maximum o oră după apariţie.

Ulterior, de pe contul jucătoarei de tenis au fost şterse şi alte şase postări, fără legătură cu subiectul Zhang Gaoli. Iar Peng n-a mai postat nimic pe Weibo, după data de 2 noiembrie. De fapt, contul ei de pe această platformă a fost blocat, pentru că nici urmăritorii lui Peng, peste 500.000 de utilizatori, nu mai au posibilitatea de a posta comentarii pe pagina ei de Weibo.

Cauţi „Shuai Peng“ şi nu apare nimic Doar că autorităţile din China nu s-au mulţumit cu atât. Sursa citată spune că numele sportivei a fost şters de pe internetul chinez aproape în totalitate!

Căutarea de pe Weibo nu furnizează niciun rezultat

De fapt, apare doar o postare a ambasadei Franţei din Beijing, pe data de 22 noiembrie, în care cei de acolo îşi exprimă îngrijorarea vizavi de faptul că nu prea se ştie mai nimic despre jucătoarea de 35 de ani.

La această postare a francezilor, comentariile n-au fost dezactivate în totalitate. Apar însă doar unele dintre ele. În rest, pe Weibo mai sunt disponibile, în acest moment, nişte imagini video cu meciurile jucate, de-a lungul anilor, de Shuai Peng.

Potrivit jurnaliștilor, de la începutul scandalului, toate postările de pe Weibo despre cazul Shuai Peng au fost şterse. Cu excepţia celei făcute de ambasada Franţei. De exemplu, la data de 3 noiembrie, la 24 de ore după dezvăluirea sportivei despre abuzurile sexuale la care ar fi fost supusă, Ouyang Wensheng, un cunoscut comentator de tenis din China, a avut două postări, la rândul său. „Sper că eşti în siguranţă“ şi „Cât de disperată şi neajutorată trebuia să fi fost ea“, a scris Wensheng. Ambele postări au fost şterse, între timp.

„Zhang Gaoli“, erou?

Cenzura chinezilor în cazul Shuai Peng nu se rezumă însă la platforma Weibo, de unde a pornit scandalul. Baidu, un motor de căutare precum Google, s-a adaptat situaţiei. Astfel, la o căutare cu numele „Zhang Gaoli“, apar ştirile despre acest personaj publicate de presa controlată de stat. Când cauţi „Shuai Peng“, cele mai recente rezultate datează din 2020.

Pe site-ul Zhihu, unul de „Întrebări şi răspunsuri“, nu apare niciun rezultat când cauţi „Shuai Peng“. În schimb, dacă sunt căutate informaţii despre „Zhang Gaoli“, curg articolele în care fostul vicepremier e prezentat drept un erou naţional.

BBC mai spune că, practic, toate reţelele de socializare din China, Douyin (care echivalează cu TikTok), Kuaishou şi Bilibili (folosite pentru distribuirea clipurilor video) au fost cenzurate, când căutările sunt legate de subiectul Shuai Peng – Zhang Gaoli. Nici măcar ultimele filmări şi ştiri din presa internaţională despre acest caz nu se regăsesc în presa din China.