Lifestyle

Chilia săpată în stâncă cu dalta de cel care a fost duhovnicul lui Ștefan cel Mare, azi e loc de pelerinaj pentru mii de oameni

Chilia săpată în stâncă cu dalta de cel care a fost duhovnicul lui Ștefan cel Mare, azi e loc de pelerinaj pentru mii de oameni
dragusanul.ro

Inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, chilia lui Daniil Sihastrul este o grotă săpată într-o stâncă de pe valea pârâului Vitău. În aceasta a viețuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul. Ea se află la o distanță de circa 1 km de Mănăstirea Putna, din județul Suceava.

FOTO lataifas.ro

Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți, primind la botez numele Dumitru.

La vârsta de 16 ani, a fost călugărit cu numele David la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Rădăuți și apoi a fost hirotonisit preot, devenind un duhovnic renumit. După un timp, s-a retras la Mănăstirea „Sfântul Laurențiu” de lângă satul Vicovu de Sus.

Dar, simțind nevoia de mai multă liniște, a devenit schimnic cu numele de Daniil și s-a retras la Putna, pe malul pârâului Vițău, unde a găsit o stâncă în care a dăltuit un paraclis.

„S-a hotărât să se tragă până la sfârșitul vieții în fundul munților, într-un loc cu totul neumblat și pustiu și să se facă sihastru. Și așa și făcu. Se trase adică într-un codru necălcat de picior de om, care era între munții de la asfințit și cei de la miazănoapte de la mănăstirea Sfântului Laurențiu și într-o depărtare ca de un ceas și mai bine. Aici află Daniil un locșor ce-i venea la îndemână, fiindcă una: locul era pustiu; al doilea: lângă el curgea în vale un pârâu cu o lingură de apă, și al treilea: că aici codrul era plin de stânci uriașe. Și mai ales această de pe urmă însușire a locului se lovea cu dorința lui ca să se faca sihastru. El, adică, se hotărî să-și scobească într-o stâncă de aici o chilie, unde să se poată adăposti de greul iernii, de ploi și de fiarele cele răpitoare. Ani întregi petrecu bietul sihastru în genunchi cu dalta-n mână, cioplind necontenit și din greu în vârtoasa stâncă. După o muncă strașnic de grea, ostenitoare și îndelungată își văzu și el sfârșită chilia, cu ajutorul lui Dumnezeu, la care nădăjduia mereu. Această chilie se poate vedea și astăzi în Putna” , s-a scris în revista „Șezătoarea” din Fălticeni, potrivit Wikipedia.org.

FOTO lataifas.ro

Sub altar a fost săpată o chilie

Și azi se mai văd pronaosul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie, aici nevoindu-se zi de zi în post aspru, tăcere și rugăciuni neîncetate. Iar, potrivit tradiției, sihastrul Daniil a viețuit în aceste locuri timp de 20 de ani.

În acest loc, în anul 1451 a venit Ștefan cel Mare, după uciderea tatălui său Bogdan al II-lea, la Reuseni, pustnicul Daniil proorocind că în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a și întâmplat în anul 1457.

În prezent, Chilia lui Daniil Sihastrul este loc de pelerinaj, fiind vizitat de mii de turişti în fiecare an.