Situația financiară a statului nu este una foarte favorabilă. Ne apropiem de finalul anului, momentul în care se trage linie și se evaluează eficiența măsurilor. Dar și stadiul țării din punct de vedere economic. Astfel, Guvernul impune noi măsuri pentru a ține cheltuielile sub control.
Dar, aceste măsuri sunt combătute de primari. Care cer constant sume de bani pentru diverse probleme. De la creșteri salariale, la fonduri pentru finalizarea proiectelor care se află în curs.
Noile măsuri ale Guvernului
Banii se adună tot mai greu la bugetul de stat pe final de an. Astfel, Guvernul vine cu noi măsuri pentru a se asigura că cheltuielile sunt limitate. Instituțiile statului nu vor mai beneficia de fonduri pentru diferite situații. Fiecare leu oferit va avea o justificare clară. Guvernul a anunțat că șefii din instituții nu vor mai putea gestiona bugetele.
Astfel, bugetarii cărora șefii le-au promis majorări salariale vor mai avea de așteptat. Guvernul ține în această perioadă cu dinții de fiecare bănuț al statului. Dar, primăriile din toată țara cer în continuare bani pentru salarii, utilități și alte proiecte care sunt în derulare.
Cheltuieli ținute sub control
Aceste măsuri impuse au ca scop ținerea sub control a cheltuielilor statului. Deși, se pare că veniturile statului au crescut semnificativ. Acest lucru fiind facilitat de ANAF. Fiscul a reușit o colectare record luna trecută, de 40 de miliarde de lei.
„ANAF a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată, păstrând același ritm până la finele anului, și ținând sub control cheltuielile neesențiale, vom respecta ținta de deficit agreată cu Comisia Europeană.” a spus premierul Marcel Ciolacu .
Problema deficitului
În realitate, Guvernul amână plata unor facturi până anul viitor. Pentru a evita ca deficitul să crească și mai mult la sfârșitul anului. Astfel, cheltuielile care nu sunt esențiale sunt evitate. Acest lucru are de-a face cu controlul sumelor de bani pentru salarii. Precum și cu cheltuirea banilor pe investiții care pot aștepta până anul viitor.
Executivul a adoptat o ordonanță care interzice creșterile salariale pentru bugetari. Mai exact, creșterile care pot fi stabilite prin ordinele șefilor. De asemenea, sunt amânate și plățile decise în cadrul unor hotărâri judecătorești. Guvernul a recurs la alocări din fondul de rezervă. Aceasta nu este o mișcare bună, fiind nevoie de o rectificare bugetară.
Bani pentru salarii
Unele primării sunt în impas. Acestea nu au venituri proprii sau alte fonduri. Astfel, nu au banii necesari pentru a plăti salariile angajaților. Primăriile cer bani pentru a putea funcționa, a explicat ministrul Dezvoltării. În plus, primarii se plâng de faptul că nu au fonduri pentru a duce la capăt proiectele europene.
„Se centralizează… există solicitări de la toate unitățile administrativ-teritoriale, pentru a prezenta situația cu care se confruntă referitor la arierate, plata utilităților, plăți în urma deciziilor judecătorești.” a spus Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării
Blocarea fondurilor
Cea mai mare problemă a statului este aceea de a nu se încadra în deficit. Astfel, Comisia Europeană poate lua decizia de a suspenda fondurile. „Guvernul încearcă fie să amâne plăți, fie să stopeze anumite plăți. Vor reduce poate cu 0,1%-0,2% deficitul în acest an, dar el este mare – peste 6%. Riscul este ca CE să blocheze fonduri.” a spus Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, conform Pro TV .