Există cetățeni români care se află în continuare în toate țările puternic afectate de pandemia de coronavirus și doresc să se întoarcă în țară. Sunt foarte mulți români care vor să se întoarcă acasă și care solicită ajutor la Ministerul Afacerilor Externe, Ambasadelor și Consulatelor României.
Oana Darie, purtător de cuvânt al Ministerului român de Externe a precizat pentru Digi 24: ”Există în continuare solicitări de repatriere. Aș vrea dacă îmi permiteţi să reamintesc faptul că Ministerul Afacerilor Externe împreună cu alte autorități competente au depus încă de la începutul crizei demersuri pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români nerezidenţi care se aflau în străinătate cu titlu temporar, ca turişti, rămași în tranzit ca urmare a măsurilor luate de diverse state europene sau care se aflau în situații speciale, urgențe medicale, circumstanțe care nu permiteau prelungirea șederii în statele respective și inclusiv, mai recent, muncitori sezonieri ale căror contracte au încetat fără ca aceștia să dispună de resurse financiare pentru a-și continua șederea în țara respectivă.”
Demersurile realizate de autoritățile române au vizat facilitarea identificării unor variante de retur în funcție de circumstanțele fiecărei situații semnalate, dar cu respectarea, evident, a măsurilor adoptate de alte state în contextul acestei pandemii.
”Până la acest moment am reușit împreună cu alte autorități competente să facilităm revenirea în ţară în siguranţă pentru 2.385 de cetăţeni români, din care peste 1.000 din Italia. Demersurile au inclus și organizarea unor curse aeriene de tip charter, despre care sunt convinsă că știți, în special din Italia, curse organizate cu titlu excepțional și care au avut în vedere facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români care se regăseau în situațiile menționate anterior, în special cetățeni care activau în Italia cu titlu sezonier și care au fost direct afectați de restrângerea anumitor activități economice în Italia și care brusc au rămas fără venituri și fără posibilități reale de a rămâne în Italia.” aprecizat Oana Darie
Oana Darie a mai precizat că zborurile de repatriere nu au un caracter umanitar în sensul asigurării gratuității sau de suportare de către stat a costurilor zborului, ci sunt zboruri speciale din perspectiva circumstanțelor de realizare. Repatrierile făcute de alte state europene au fost organizate în aceleași condiții, respectiv cu achitarea de către cetățenii repatriați a costului biletului, așa cum a fost acesta stabilit în mod exclusiv de către operatorul aerian.
La nivelul Ministerului Afacerilor Externe există o situație centralizată care se schimbă în mod constant pe măsură ce reprezentanții României din ambasade şi consulate reușesc să identifice rute alternative pentru cetățeni.
Aducerea în țară a cetățenilor, ținând cont de faptul că statele europene și nu doar acestea își modifică măsurile, devine din ce în ce mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă pentru autorități, este dificil să se găsească soluții viabile.