Actual Economic

Certificatul de validare a datoriei, documentul care îi sperie pe administratorii de bloc. Aceşti trebuie să emită documentul

Certificatul de validare a datoriei, documentul care îi sperie pe administratorii de bloc. Aceşti trebuie să emită documentul
FOTO: mfe.gov.ro

De ce să simplifici, când poţi să complici. Cam aceasta pare să fie în ultima perioadă deviza cabinetului Ciucă. După eliminarea declaraţiei pe proprie răspundere impusă de ANRE pentru a beneficia de preţul plafonat la energia electrică, acum Guvernul a mai reuşit un pic să complice lucrurile şi a inventat certificatul de validare a datoriei.

Certificatul de validare a datoriei, documentul care îi sperie pe administratorii de bloc. Aceşti trebuie să emită documentul

De acest certificat de validare a datoriei au nevoie românii care locuiesc la bloc. Ei vor avea nevoie de un certificat de validare a datoriei emise de asociaţia de proprietari dacă vor să plătească facturi reduse de căldura de la bloc cu card de energie primit de la Guvern şi pe care îl vor folosi la poștă pentru a face plata. Momentan, administratorii de bloc nu știu cum vor elibera aceste documente și habar nu au cine trebuie să îi instruiască.

Ce este certificatul de validare a datoriei

Ce este certificatul de validare a datoriei, necesar pentru plata facturilor la încălzirea centralizată cu cardul de energie. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a venit cu informaţii despre cardul de energie.

”Într-adevăr, acest certificat de validare a datoriilor este specific doar pentru încălzirea în sistem centralizat, pentru căldura de la bloc. În perioada următoare, cu cardul de energie către asociaţiile de proprietari, avem peste 190.000 de asociaţii de proprietari, o să trimitem o înştiinţare împreună cu modelul de certificat de validare a datoriei, prin care asociaţiile de proprietari o să fie îndrumate cu privire la modul de completare şi utilizare a lui.

Este un certificat simplu, care validează o datorie pe care o are beneficiarul de card pentru încălzirea de la bloc. Nu ar trebui să creeze dificultăţi”,  a declarat Marcel Boloș.

Factura care vine de la furnizorul de energie termică vine pe total la asociaţia de proprietari

”Noi trebuie să avem acest formular, pentru că factura care vine de la furnizorul de energie termică vine pe total la asociaţia de proprietari şi, după cum ştim, se defalcă pe proprietar, pe locatarii dintr-un bloc şi pentru ca acele sume să le avem validate de asociaţiile de proprietari, pentru că nu există în format electronic şi în sistem informatic, am pus la dispoziţie şi am creat acest document pentru a face posibilă decontarea”, a adăugat Boloș, potrivit România TV.

Certificatele de validare a datoriilor se emit în două exemplare

Asociaţiile de proprietari vor emite aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare:

  • un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/locatari emitentă
  • al doilea exemplar se păstrează la Poştă, ca anexă la documentele care stau la baza plății prin serviciul de mandat poștal.

Beneficiarii trebuie să știe că asociațiile de proprietari/locatari:

  • primesc sumele transmise prin mandat poștal de la Poştă,
  • operează încasarea acestora în numele beneficiarilor de sprijin,
  • operează în evidențele contabile plata datoriei beneficiarului față de energia termică
  • virează sumele la furnizorii de energie termică la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau anticipat, înainte de aceste termene.

„Ajutoarele de 1.400 de lei finanțate de MIPE vor compensa creșterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”, spune ministrul Marcel Boloș, citat într-un comunicat.

Cine va beneficia de acest ajutor

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

  • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023
  • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023

Beneficiarii sunt:

pensionarii sistemului public de pensii,pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Pentru acordarea acestor ajutoare au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei.

Ce trebuie să știe potențialii beneficiari

Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi comunicate Poștei.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.