În condițiile actuale ale oamenirii, pandemie, război, oamenii cu posibilități materiale, mai mari sau mai mici, investesc, mai nou, în buncăre. Unii amenajează ce au pe la îndemână, beciuri sau chiar buncăre vechi sau construiesc totul nou de la zero.
Vechi sau noi, cererea de buncăre a crescut în urma pandemiei și a escaladării tensiunilor globale. Povești impresionante. FOTO
Cererea de buncăre de lux a crescut rapid în ultimii ani, în special în urma pandemiei și a escaladării tensiunilor globale. Pentru a se asigura că sunt protejați în caz de dezastru, mega-bogații lumii investesc în buncăre luxoase în care se pot adăposti. Și chiar de nu ar avea nevoie, măcar pot să doarmă liniștiți.
Există tot felul de adăposturi subterane pe planetă, de la cele vechi, din timpul războaielor anterioare, până la cele noi care au diferite dotări, de la piscine la terenuri de golf, cinematografe și chiar piste de bowling.
Elizabeth Strutton a găsit un buncăr construit în 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost ulterior un post secret de radar și comunicații. Dar Strutton a văzut altceva.
Buncărul a fost cândva prima linie de apărare împotriva unor potențiale atacuri naziste. Soldații puteau să adune informații și să monitorizeze cerul fără să fie văzuți.
Casa lui Strutton se găsește în Cornwall, în Marea Britanie. A fost cândva un loc care a funcționat 24 de ore pe zi pentru a ajuta în lupta împotriva celui de-al Treilea Reich, povestește ea, astăzi, într-o filmare postată pe youtube.
Strutton și soțul ei, Mike, au văzut buncărul care se afla într-o fermă cu un semn de vânzare în fereastra unui birou imobiliar. Ei au cumpărat proprietatea pentru 194.000 de dolari, de la un fermier, care adăpostea în interiorul construcției subterane – cartofi.
Acolo se mai găseau încă echipamente militare și avea pereți anti-bombă cu o grosime de doi până la șase metri. Transformarea acestuia într-o locuință a fost o adevărată provocare.
Familia a mai investit încă 135.000 de dolari, într-un interval de cinci ani, timp în care au transformat spațiul subteran într-o locuință complet funcțională. Ei au făcut câteva lucrări la intrare, dar exteriorul și-a păstrat aspectul original. Filmarea poate fi vizualizată aici.
Un buncăr ”Aristocrat”
Pentru cumpărătorii foarte bogați care au la dispoziție o parcelă sau două de teren liber, acest adăpost suprem împotriva dezastrelor poate fi instalat oriunde în lume. Fabricat de Rising S Company, ”Aristocrat” este cel mai bun buncăr de calitate superioară și are tot ce trebuie pentru a trăi în luxul de sub pământ, relatează inițiatorii proiectului.
Achiziționată pentru puțin peste 8,3 milioane de dolari (6,3 milioane de lire sterline), ascunzătoarea de lux are un adăpost la nivelul solului care ascunde intrarea în buncăr, iar trapa se află chiar și în spatele unei uși false pentru a descuraja vizitatorii nedoriți.
Structura ultrasecurizată dispune de pereți placați cu oțel antiglonț și de o ușă grea de explozie cu sistem de închidere cu zăvor. În interiorul buncărului, o bucătărie și o cameră de zi întinse oferă o mulțime de spații comune pentru socializare.
Buncărul are spațiu pentru aproximativ 50 de persoane. Dotat cu un sistem de filtrare a aerului, ascunzătoarea este complet echipată pentru a funcționa și în afara rețelei, cu o baterie solară pentru stocarea energiei de rezervă.
Agențiile imobiliare, proiectanții și arhitecții celor care dispun de terenuri sau de bani în cantități mari le propun mai nou, în pas cu timpurile, nu case spațioase, ci buncăre cât mai atractive și luxoase.