Ceremoniile de Ziua Marinei Române sub semnul pandemiei. Sute de oameni au fost prezenți, în ciuda apelurilor autorităților de a nu participa la festivități, pe faleza din Constanța. Forțele Navale Române, care împlinesc anul acesta 160 de ani de la înființare, sunt parte importantă a Armatei României și acționează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure, a declarat președintele Klaus Iohannis în discursul rostit la Constanța, la Ziua Marinei.
Pe faleza din Constanţa, sute de oameni aflaţi la plimbare, mai puțini ca în alți ani, în această frumoasă zi de vară admiră defilarea navelor militare desfășurate la 2 mile depărtare de ţărm, cu ocazia Zilei Marinei Române, o zi sărbătorită altfel în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus.
Ceremonia tradițională de pe faleza comandamentului flotei a fost mutată în acest an din motive de siguranță în portul militar, unde publicul nu a avut acces şi s-a desfăşurat mult mai repede decât de obicei.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj tuturor marinarilor de ziua lor și a reafirmat angajamentul României de a contribui la securitatea zonei Mării Negre prin forțele navale.
Şeful statului a asistat apoi de la bordul fregatei Regina Maria la exerciţiile demonstrative executate pe mare de zeci de nave militare, elicoptere și aeronave ale forțelor aeriene, un spectacol naval mai mult intuit de turiştii şi localnicii adunaţi pe ţărm cu aparate foto, binocluri, smartphoneuri sau chiar camere video.
Unii dintre ei au fost dezamăgiți că nu pot admira spectacolul obişnuit de pe 15 august și că nu vor lua parte la tradiționalele jocuri marinărești.
De altfel, toate manifestările de astăzi au exclus prezenţa publicului, iar retragerea cu torțe a marinarilor va fi înlocuită la finalul zilei de luminarea navelor în larg. La această oră, în timpul defilării, navele sunt survolate de elicopterele forţelor navale române, elicoptere de luptă şi aeronave F16 şi MIG 21, dar și o aeronavă americană de patrulare P 8 POSEIDON şi o aeronavă franceză de cercetare