Ceremonie la finalul misiunii Armatei Române în Afganistan. Detașamente care au îndeplinit misiuni în dificilul teatru de operațiuni Afganistan vor participa astăzi, de la ora 10:00, la o ceremonie militară specială organizată în Piața Arcului de Triumf din Capitală, cu ocazia încheierii misiunii.
Dispozitivul va include și un detașament al Jandarmeriei cu militari ai MAI, care au participat la misiuni în îndepărtatul stat asiatic.
Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei noastre la misiunile din Afganistan.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, în teatrul de operațiuni din Afganistan s-au rotit aproximativ 32.000 de militari, Armata Română luând parte la toate cele trei misiuni internaționale ale coaliției: Enduring Freedom, ISAF și Resolute Support, fiind unul dintre cei mai importanți parteneri ai Armatei americane.
În cei peste 19 ani de prezență neîntreruptă, 27 de militari români și-au pierdut viața în urma atacurilor insurgenților.
Radio România Actualități a fost alături de militarii români în Afganistan, chiar de la început, însoțindu-i atât la Kabul, cât și în Kandahar, în vara anului 2002 singurele informații din țară pe care trupele românești le primeau în Afganistan erau cele ale programelor difuzate pe unde scurte de radio de Radio România Internațional, retransmise în tabăra românească din Kandahar prin sistemul de radioficare.
Invitatul de astăzi al „Apelului Matinal” este ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a dezvăluit pentru sursa mai sus menționată cum a fost această misiune de nivel batalion a Armatei României, prima de acest gen de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Nicolae Ciucă: Este un moment în care întreaga Armată română trece prin filtrul memoriei toate activitățile și misiunile pe care le-a executat în cei 19 ani. Pentru noi, cei care am intrat pentru prima dată în teatrul de operații din Afganistan, există acea nostalgie și totodată sentimentul că am avut posibiltatea să ne facem datoria față de țară și am avut de asemenea responsabilitatea să arătăm credibilitatea pe care Armata română poate să o genereze într-o coaliție sau într-o alianță și de asemenea responsabilitatea începutului de parcurs pentru ceea ce urma să însemne invitarea țării noastre să devină membru al Alianței Nord Atlantice, iar doi ani mai târziu consfințirea acestei invitații prin acordarea statutului de membru cu drepturi depline al alianței. Toate aceste chestiuni au reprezentat pentru noi o provocare pe care am îndeplinit-o, pe care am dus-o la bun sfârșit și am fost mândri – cu ghilimelele de rigoare – acea mândrie profesională, prin care atunci când ne-am întors acasă am putut să raportăm misiune îndeplinită.
Acesta poate fi și bilanțul celor aproape două decenii de implicare directă a militarilor români în teatrele de operațiuni din Afganistan.
Nicolae Ciucă: De aceea se și organizează acest eveniment, pentru că reprezintă 19 ani de efort, 19 ani de sacrificiu. Am pierdut 27 pe militari în teatrul de operații din Afganistan. Avem peste 200 de răniți, dar totodată avem și cu ce să argumentăm statutul de membru credibil și de partener credibil, care atunci când își asumă misiunile, atunci când își asumă obiective, și le duce la îndeplinire într-o linie de coerență și coeziune cu aliații și partenerii.