Lifestyle

Cercetătorii explică. Cine ucide, de fapt? Coronavirusul sau infecțiile nosocomiale?

Cercetătorii explică. Cine ucide, de fapt? Coronavirusul sau infecțiile nosocomiale?În Italia, epicentrul noului focar de coronavirus, rata decesului la sfârșitul lunii martie s-a situat la 11%. Între timp, în Germania vecină, același virus a dus la o rată a mortalității de doar 1%. În China, aceasta a fost de 4%, în timp ce Israelul a avut cea mai mică rată la nivel mondial, la 0,35%.

Carl Heneghan, epidemiolog şi director al Centrului de Medicină bazată pe Dovezi la Universitatea Oxford bănuieşte că unul dintre factorii care au dus la creşterea numărului de morţi din cauza COVID-19 din Italia nu are nicio legătură cu virusul în sine, ci cu bacteriile.

Astfel, pentru că antibioticele nu reuşesc să învingă virusul, o infecţie virală poate deschide calea unor afecţiuni secundare sau a unor complicaţii precum pneumonia bacterială. Şi, dacă bacteria este rezistentă şi nu poate fi ucisă cu tratament medical, atunci nu mai vorbim de moarte din cauza primului virus. „Este o parte incredibilă a întregii poveşti. Şi este extrem de prevalentă la persoanele în vârstă”, a explicat Carl Heneghan, pentru BBC.

Italia, cu o mortalitate mai mare în rândul vârstnicilor

Dacă ar fi să comparăm Italia cu China, cifrele mortalităţii în rândul tinerilor sunt comparabile, însă totul se schimbă când ajungem la bătrâni. Spre exemplu, în categoria persoanelor cu vârsta între 70-79 de ani, în Italia au murit 578 de persoane din 17 martie până pe 1 aprilie, în timp ce în China doar 312 persoane, însă din 11 februarie până acum. Iar în ceea ce priveşte vârstnicii peste 80 de ani, în Italia au murit 850 de oameni în ultimele două săptămâni, în timp ce în China doar 208 în aproape două luni.
„Știm, în timpul unei epidemii, oamenii vor apela la fiecare moarte ca și cum ar fi legată de Covid-19. Dar nu este cazul ”, spune Carl Heneghan, un epidemiolog și director al Centrului pentru medicină bazată pe dovezi de la Universitatea din Oxford. „După ce, ulterior, se analizează notele de caz și se atribuie cauzalitatea, ne dăm seama că am supraestimat fatalitatea cazului în raport cu boala.” Motivul prejudecății este acela că „există tendința de a ne concentra asupra celui mai rău caz”, spune Heneghan.