Social

Cercetătorii au făcut o nouă descoperire care arată o cauză potențială a bolii Alzheimer

Cercetătorii au făcut o nouă descoperire care arată o cauză potențială a bolii Alzheimer
interestingengineering.com

Boala Alzheimer este o tulburare a creierului care distruge încet memoria și abilitățile de gândire și, în cele din urmă, capacitatea de a îndeplini cele mai simple sarcini. La majoritatea persoanelor cu Alzheimer, simptomele apar mai târziu în viață.

Boala Alzheimer, încă din 1906

Boala Alzheimer poartă numele doctorului Alois Alzheimer. În anul 1906, Dr. Alzheimer a observat modificări în țesutul creierului unei femei care murise din cauza unei boli mintale neobișnuite. Simptomele ei au inclus pierderea memoriei, probleme de limbaj și comportament imprevizibil. După ce ea a murit, el i-a examinat creierul și a găsit multe aglomerări anormale (numite acum plăci de amiloid) și mănunchiuri de fibre încurcate (numite acum neurofibrilare, sau tau, încurcături).

Aceste plăci și încurcături din creier sunt încă considerate unele dintre principalele caracteristici ale bolii Alzheimer. O altă caracteristică este pierderea conexiunilor dintre neuronii din creier. Neuronii transmit mesaje între diferite părți ale creierului și de la creier la mușchii și organele corpului.

Rolul LCR în tulburările cognitive

Recent, cercetătorii au descoperit funcția lichidului cefalorahidian (LCR) în tulburările cognitive, cum ar fi boala Alzheimer.

LCR (lichidul cefalorahidian) este un rezervor de lichid limpede, apos, care curge în jurul creierului și măduvei spinării. Acesta protejează creierul de vătămări, oferind în același timp nutrienți creierului.

Acest LCR este semnificativ deoarece creează flotabilitate, permițând creierului să se simtă mult mai ușor datorită suspendării sale în lichid. Deci, în loc să se simtă toată greutatea de 1361 de grame a creierului uman, LCR îl face să se simtă mult mai ușor, de aproximativ 25 de grame.

LCR oferă protecție imunitară creierului

Prin noul studiu (publicat în revista Cell) a fost dezvăluită o altă funcție semnificativă a LCR, deși este mai puțin cunoscută.  Lichidul oferă protecție imunitară creierului. Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din SUA au descoperit un nou indiciu asupra procesului de neurodegenerare.

Potrivit cercetărilor, sistemul imunitar se dereglează pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. De asemenea, studiul a descoperit că lichidul cefalorahidian la pacienții cu boala Alzheimer și la alții cu tulburări cognitive este semnificativ diferit de persoanele sănătoase.

David Gate, autorul principal al studiului și profesor asistent de neurologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine, a spus:

  •  „Acum avem o privire asupra sistemului imunitar al creierului cu îmbătrânire sănătoasă și neurodegenerare”.
  • „Acest rezervor imunitar ar putea fi utilizat pentru a trata inflamația creierului sau poate fi folosit ca diagnostic pentru a determina nivelul de inflamație a creierului la persoanele cu demență.”

Colectarea datelor

În acest context, cercetătorii au oferit o analiză detaliată a dereglării lichidului cefalorahidian în creierul sănătos, în comparație cu creierele cu tulburări cognitive.

Pentru aceasta, Gate și echipa sa au folosit secvențierea ARN cu o singură celulă (scRNAseq) pentru a evalua LCR, cu precizarea că secvențierea ARN-ului unicelular a fost descrisă pentru prima data în anul 2009.

FOTO interestingengineering.com

Această metodă necesită izolarea celulelor individuale și generarea de informații de secvențiere, permițând evaluarea proprietăților specifice ale celulelor individuale.

În ce a constat studiul

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au folosit scRNAseq pentru a profila 59 de sisteme imunitare LCR de la diferite vârste, luând lichidul din coloana vertebrală și izolând celulele imune.

  • Prima dată, LCR a fost analizat la 45 de participanți sănătoși cu vârsta cuprinsă între 54 și 83 de ani.
  • A doua parte a studiului a comparat LCR de la 14 adulți cu tulburări cognitive cu lichidul spinal la adulții sănătoși.

Condițiile pacienților au fost testate și determinate de rezultatele testelor la examenele de memorie.

Ce s-a constatat

Oamenii de știință au observat modificări genetice în celulele imune din LCR la participanții mai în vârstă sănătoși, făcând celulele mai activate odată cu vârsta.

Astfel, Gate a comunicat următoarele:

  • „Celulele imunitare par să fie puțin “supărate” la persoanele în vârstă”.
  • „Credem că această furie ar putea face aceste celule mai puțin funcționale, ducând la dereglarea sistemului imunitar al creierului”.

De asemenea, potrivit studiului, celulele T, sau celulele albe din sânge ale sistemului imunitar, care au fost inflamate s-au clonat singure și au revărsat în LCR și creier. Cercetătorii au descoperit că celulele aveau o supraaprovizionare cu un receptor celular numit CXCR6.

Celule T/ FOTO interestingingineering.com

Cum acționează receptorul celular CXCR6

Acest receptor celular acționează ca o antenă, primind un semnal, cunoscut sub numele de CXCL16, de la celulele microglia ale creierului care se deteriorează.

Astfel, Gate a spus:

  • „S-ar putea ca creierul degenerat să activeze aceste celule și să le facă să se cloneze și să curgă către creier”.
  • „Nu aparțin acolo și încercăm să înțelegem dacă contribuie la deteriorarea creierului.”

Cercetările vor continua

Oamenii de știință doresc să continue să exploreze rolul celulelor imune în bolile neurodegenerative. Ca urmare, Gate a spus că „scopul viitor este de a bloca acel semnal radio sau de a inhiba antena să primească acel semnal de la creier. Vrem să știm ce se întâmplă atunci când aceste celule imunitare sunt blocate să intre în creier cu neurodegenerare”, potrivit cell.com.

Astfel, înțelegând cauzele preliminare, cercetătorii ar putea fi mai aproape de un remediu pentru boala Alzheimer și altor boli neurodegenerative.