Consiliul de administrație al companiei aeriene low cost Wizz Air a aprobat extinderea unui pachet salarial de 100 milioane de lire sterline în următoarele 60 de luni.
Boardul operatorului de zbor a votat de curând prelungirea unui pachet de stimulente salariale care îi vor genera CEO-ului beneficii suplimentare de până la 100 de milioane de lire sterline în următorii cinci ani.
Mai mulți bani pentru CEO-ul companiei Wizz Air
Jozsef Varadi, liderul companiei Wizz Air a salutat decizia consiliului de administrație în ciuda opoziției venite din partea investitorilor.
Acționarii au aprobat o rezoluție care prelungește pachetul salarial al lui Jozsef Varadi până la finalul anului 2028. Bonusul ar urma să fie încasat de Varadi doar în cazul în care acțiunile companiei, cotate săptămâna trecută la 23 de lire, vor ajunge la 120 de lire sterline.
Pe de altă parte, amendamentul a iscat o întreagă nemulțumire din partea investitorilor care dețin 30% din acțiuni. În acest sens, Instituția Shareholder Services a declarat că „ inițiativa nu este în deplină concordanță cu bunele practici din Marea Britanie”.
La momentul conceperii schemei, mai exact în urmă cu doi ani, prețul acțiunilor nu a fost mai mare de 40 de lire sterline, dar, de atunci și până în prezent, Wizz Air a fost afectată de expunerea fără acoperire la prețul petrolului din cauza invaziei ruse în Ucraina.
Wizz Air încă se confruntă cu o criză de imagine
Posibilitatea ca Varadi să încaseze banii din creșterea dividendelor este încă o necunoscută dat fiind faptul că operatorul de zbor se confruntă cu o criză de imagine generată de modul în care compania a gestionat despăgubirile acordate clienților după întreruperea zborurilor de anul trecut.
În trimestrul doi, compania a raportat o creștere a veniturilor cu 53%, până la 1,2 miliarde de euro, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Încasările au crescut ca urmare a majorării apetitului pentru călătoriile cu avionul.
Profitul Wizz Air a crescut semnificativ până la 61,1 milioane de euro în primele trei luni ale acestui an de la o pierdere de 425 milioane de euro în 2022. La începutul verii compania de zbor a raportat un trafic record de pasageri, numărul acestora a ajuns până la 15,3 milioane, de aici se explică și creșterea veniturilor din bilete cu 76%.
Profitul net a fost „ substanțial peste așteptări”, datorat în mare parte mediului bun de stabilire a prețurilor și a costurilor mai mici. CEO-ul companiei, Jozsef Varadi a adăugat că acțiunile Wizz Air au „ potențialul de a atinge 120 de lire până în 2028”, subliniind în același timp punctele de stres macroeconomic asupra afacerii”, printre care se află și războiul din Ucraina.
Totodată, în primele șase luni ale acestui an compania s-a aflat în imposibilitatea de a crește numărul de zborurilor din cauza problemelor identificate la motoarele Pratt& Whitney și a unor limitări perpetue a infrastructurii și lanțului de aprovizionare” din industria aviatică, potrivit Mediafax.