Lifestyle

Cele mai vechi urme de paşi umani descoperite până acum în Europa se află în România

Cele mai vechi urme de paşi umani descoperite până acum în Europa se află în România
romaniabreakingnews.ro

„Măsurările recente au arătat că urmele de paşi sunt de acum 36.500 de ani. În jur se văd urmele lăsate de şase sau şapte oameni preistorici. Nu aveau mai mult de 51 de ani, iar printre ei se afla şi un copil de doi ani”.

Cei mai vechi pași umani se află în Peștera Ciur Izbuc, din Munții Apuseni, România.

Peștera Ciur Izbuc, arie naturală protejată

Peștera Ciur Izbuc este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic). Această peșteră se află în partea central-estică a județului Bihor, în partea centrală a Munților Pădurea Craiului, în Platoul carstic Runcuri, pe teritoriul administrativ al comunei Roșia.

Peștera Ciur Izbuc are galerii dispuse pe două nivele:

  • unul superior (constituit din: Galeria Aragonitei, Galeria Gururilor, Galeria Urșilorși Sala Pașilor)
  • altul inferior, străbătut de un pârâu subteran

FOTO welcometoromania.ro

Peștera a fost explorată încă din anul 1951

Această peșteră a fost explorată începând din 1951, iar în anul 1965 au fost descoperite primele urme plantare (de pași) ale omului preistoric de pe teritoriul României. Apoi, în campania 2012 – 2013, peștera a fost studiată în cadrul proiectului Institutului de Speologie „Emil Racoviță” (ISER) KarstHives – Arhive climatice în carst, coordonat de Dr. Silviu Constantin.

Echipa a fost formată din cercetătorii ISER (Marius Robu, Silviu Constantin, Oana Moldovan, Bogdan Tomuș și Ionel Neag), alături de David Webb (de la Universitatea Kutztown, Pennsylvania).

FOTO welcometoromania.ro

Cum a fost stabilită vârsta pașilor umani

Stabilirea cât mai exacta a vârstei urmelor de pași, s-a făcut folosind datarea prin metoda radiocarbonului (C14). Ulterior cercetărilor, s-a stabilit că urmele plantare din Peștera Ciur Izbuc au o vechime aproximativ 36.500 ani, fiind printre cele mai vechi urme de pași Homo Sapiens din Europa, după cum se arată în studiul „Ancient human footprints in Ciur-Izbuc Cave, Romania”, apărut în American Journal of Physical Anthropology din 7 iulie 2014, potrivit wikipedia.org

„Cele mai vechi urme de paşi umani se află în Munţii Apuseni, în peştera Ciur Izbuc. Cele mai vechi urme de paşi umani descoperite până acum în Europa se află în România. Peştera Ciur Izbuc, din Munții Apuseni, a conservat perfect amprentele unui grup de oameni preistorici. Speologii le-au găsit încă din 1965, însă abia acum, cu noile tehnici de datare cu carbon, s-a stabilit că sunt vechi de 36.500 de ani. În peştera Ciur Izbuc se înaintează greu. Echipele de cercetători pătrund cu grijă prin galeriile şi sălile întunecoase. În jur, se văd urmele lăsate de şase sau şapte oameni preistorici. Nu aveau mai mult de 51 de ani, iar printre ei se afla şi un copil de doi ani. Cel mai înalt din grup depăşea doi metri înălţime. Grupul de homo sapiens a rămas în subteran între 5 şi 7 minute. Au ieşit cu toţii la timp, pentru că intrarea în peşteră s-a prăbuşit. Studiile făcute în primii ani după descoperire au datat amprentele cu aproximativ 10 – 15 mii de ani în urmă. Măsurările recente, făcute cu ajutorul carbonului radioactiv, au arătat că urmele de paşi sunt de acum 36.500 de ani. Sunt practic cele mai vechi descoperite până acum în Europa”, au afirmat cercetătorii americani care au ajutat echipele de speologi români, potrivit dir.org.ro