Prima joi de după Paște este o zi rea, dacă nu se ține cont de tradiții. Există un ritual al morților care se practică și astăzi în unele locuri. Ce să faci daca vrei sa te ocolească necazurile.
Tradiții și superstiții ce trebuie respectate cu strictețe
„Joia Rea” este una dintre zilele care îi sperie cel mai tare pe credincioși. Ei trebuie să respecte anumite tradiții ca să le meargă bine tot anul. În caz contrar, această zi se va „răzbuna” pe ei și le va aduce numai ghinioane.
În același timp, Joia din Săptămâna Luminată poartă numele de „Joia Verde”, pentru că de ziua aceasta deponde recolta și trebuie cinstite grădinile și grânele. Potrivit tradiției, nu este bine să muncești azi, altfel vei aduce seceta și dăunătorii în livezi, dar și ghinionul asupra casei.
Iată ce este interzis să faci:
44 de găleți cu apă, două lumânări se aprind la cele patru capete
- Este foarte important să nu speli și să nu albești rufe în această zi. Nici munca la câmp nu este permisă, ca să nu crească iarba în locurile în care nu trebuie.
- Se spune că nu este bine să pleci la drum, altfel riști să te rătăcești. Nu ai voie să muncești deloc în Joia din Săptămâna Luminată, altfel vei avea parte de sărăcie. E bine să nu faci nimic, ca să poți ține departe tunetele, trăsnetele, grindina și vijeliile.
- Se cere un ritual al morților. O persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă, două lumânări se aprind la cele patru capete. Astfel, apa va fi sfințită, după care se varsă în fântâna din curte.
- Joia din Săptămâna Luminată este o zi specială pentru rromii din România, pentru că aceștia sărbătoresc „Paștile țigănești”, o tradiție veche de șapte decenii. Această zi reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.
- Se „fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți. Și obiceiul farmecelor legat de cununii s-a păstrat pentru ziua de Joi din Săptămâna Luminată, informează libertatea.ro. În olus, este și o zi în care se încearcă rezolvarea conflictelor din familie.
În prima vineri de după Paște, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Aceștia merg la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută sub numele de Aghiasma Mică, potrivit fanatik.ro.