Cele mai importante reguli pentru o viață sănătoasă. La tot pasul auzim că mișcarea ajută. În ce sens ajută? Un renumit medic a explicat acest mecanism pe înțelesul tuturor.
Zahărul din sânge trebuie să fie condus spre celule, fără ajutorul insulinei. Cum? Simplu. Mergi pe jos 30 de minute în ritm alert. Mișcarea este medicament.
Doctorul Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, spune că mișcarea reglează glicemia. Mai exact, 30 de minute de mers pe jos în ritm alert crește speranța de viață.
„În timpul efortului glucoza intră în celule indiferent de insulină, e un mod foarte bun de reglare a glicemiei. Efort fizic susţinut înseamnă peste 30 de minute”, a explicat Antonela Burlacu, potrivit doctorulzilei.ro.
Pe lângă faptul că mișcarea reglează glicemia, acest exercițiu simplu regleză lipidele din sânge, adică trigliceridele şi cholesterolul.
Ficatul îşi face depozite de zahăr
Ficatul îşi face depozite de zahăr sub formă de glicogen. Depozitele din ficat sunt create, adaptativ, pentru zile fără mâncare. În prezent însă, cei mai mulţi oameni nu mai au perioade de foamete. Aşadar aceste depozite pot fi consumate doar mişcându-ne.
Organismul uman e adaptat pentru mişcare şi pentru puţină mâncare
Dacă muşchii nu cer glucoza din ficat, pentru că nu mergeţi alert, aceasta rămâne. Şi face depozite. Şi în ficat şi între organe.
Tot organismul uman e adaptat pentru mişcare şi pentru puţină mâncare. Fără mişcare şi cu multă mâncare se declasează uşor diabetul.
Ce beneficii importante aduce mersului pe jos
- Iți ridica moralul. Știi că mersul pe jos are același efect pozitiv că un pahar de vin sau câteva pătratele de ciocolata? Adică iți ridica moralul, însă cu zero calorii. Iar daca faci o plimbare pe vreme însorită sau alaturi de un prieten, vei constata că te vei simți și mai bine.
- Iți deblochează creativitatea. Când cauți putina inspirație sau te-ai blocat la o idee, e indicat să faci o mica plimbare. Un studiu a demonstrat că te ajuta să te deconectezi și sporește creativitatea. Lasă-te inspirat de ce vezi, ce auzi și bucura-te la maximum de plimbare.
- Te ajuta să slăbești. După ce vei merge zilnic cel puțin 30 de minute pe jos, vei vedea că blugii tai se vor largi. Pentru că mersul pe jos te ajuta să slăbești, în timp.
- Reduce riscul de cardio-vasculare. Mersul pe jos ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la prevenția apariției diabetului sau a vreunui infarct miocardic.
- Picioare mai frumoase. Mersul pe jos te ajuta să-ți formezi picioare și de podium. Da, trebuie doar să perseverezi, cu distante tot mai lungi, iar după ceva timp vei observa diferență. Mersul pe jos previne apariția varicelor și întărește mușchii picioarelor, ajutând la o buna circulație a sângelui.
- O digestie mai buna.Daca obișnuiești să apelezi la cafea pentru o digestie mai rapida, afla că mersul pe jos e mai indicat pentru asta. Medicii le recomanda nu numai celor care au probleme cu digestia, dar și celor care au operații în zona abdominala să meargă cât mai mult pe jos, pentru a-și întări musculatura.
- Te vei obișnui să-ți atingi obiectivele. Faptul că iți creezi o rutina pozitiva mergând în fiecare zi pe jos, te vă ajuta să iți setezi și alte obiective benefice. Fie că e vorba de sănătate sau de serviciu, vei începe să descoperi din ce în ce mai multe metode de a avea un stil de viață pozitiv și dinamic.