Cele mai frecvente simptome ale menopauzei pot fi confundate cu cele ale procesului normal de îmbătrânire. Menopauza este etapa în care apare ultimul ciclu menstrual și se termină viața reproductivă. Durează un an după ultima perioadă menstruală.
Simptomele pot începe cu mulți ani înainte de ultima perioadă menstruală și pot dura câțiva ani după aceea. Acestea sunt generate de modificările nivelurilor a doi hormoni feminini: estrogen și progesteron.
Care sunt cele mai frecvente simptome?
Bufeuri: Este o senzație bruscă de căldură în partea superioară a corpului care poate dura de la 30 de secunde la 10 minute. Fața și gâtul pot deveni roșii și, în unele cazuri, și pieptul, spatele și brațele. Acestea sunt este urmate de transpirații abundente și senzație de frisoane. Bufeurile care apar noaptea se numesc transpirații nocturne și pot trezi o femeie dacă sunt foarte puternice.
Perioade neregulate: Perioadele dvs. încep să fie mai lungi decât în mod normal sau durează mai puțin.
Modificări ale fluxului menstrual: Menstruatia poate fi mai abundenta ori, din contra, fluxul este mai redus
Modificări vaginale: Modificările nivelurilor de estrogen care apar în această etapă determină ca zona vaginală să devină subțire și uscată. Acest lucru poate duce la actul sexual dureros și o înclinație crescută pentru infecțiile vaginale.
Incontinență urinară: în acest timp, multe femei încep să prezinte incontinență urinară sub formă de picături de urină în timpul exercițiului, alergând, râzând, tusind, strănutând sau făcând eforturi.
Modificări ale tiparelor de somn: De asemenea, în această etapă este frecvent ca femeile să înceapă să aibă probleme cu somnul. Sunt cei cărora le este greu să adoarmă sau să se trezească foarte devreme și sunt cei care suferă de insomnie noaptea.
Schimbarea dispoziției: există femei care în timpul menopauzei sunt foarte irascscibile sau își schimbă ușor dispoziția.
Compoziție corporală diferită: Datorită modificărilor hormonale, talia poate fi lărgită, masa musculară se pierde și se acumulează grăsime corporală. De asemenea, poate apărea durere la nivelul mușchilor și articulațiilor.
Lipsa de estrogen cauzează osteoporoză și boli de inimă. De aceea este foarte important să aveți un stil de viață sănătos și să vă verificați tensiunea arterială, trigliceridele, nivelul de glucoză și colesterol.