În ultimele zile, vremea a fost una foarte capricioasă, temperaturile au atins valori record, iar valul de căldură nu se va opri aici, căci și în perioada următoare ce vor înregistra foarte multe grade în termometre. Tocmai de aceea, foarte mulți oameni apelează la tot felul de trucuri pentru a se mai răcori, fie că pleacă la o piscină, la munte, pornesc aerul condiționat sau consumă alimente răcoritoare.
Mai ales că, în astfel de condiții, poate ultimul lucru pe care am vrea să-l facem este să aprindem aragazul sau cuptorul, pentru a crește senzația de cald. În acest sens, recomandate sunt preparatele ce nu necesită foc în procesul de preparare. Astfel, ce sfaturi au bucătarii? Ce să gătim în aceste zile toride de vară pentru a trece mai ușor peste caniculă?
Deserturi delicioase și răcoritoare
Veștile sunt unele foarte bune, căci există numeroase rețete care se prepară uțor, cu puține ingrediente, nu durează mult și în acest timp să fie și foarte gustoase și răcoroase, ca o briză de mare. ,,Dacă vrem ceva foarte rapid, putem opta pentru un smoothie cu fructe de sezon. Aici ne referim la zmeură, afime, caise, pepene galben, pepene roșu. Acesta se prepară foarte simplu: trebuie să punem fructele proaspete într-un blender. Imediat după, adăugăm gheață. Astfel, vom obține un smoothie foarte răcoritor și delicios, ce poate fi servit atât ca desert cât și ca băutură”, spune Adrian Șipoteanu, bucătarul unui important restaurant din Iași.
În continuare, foarte mulți oameni sunt fani ai înghețatei, un desert specific pentru acest sezon, care în zilele noastre se regăsește sub diverse forme și felurite aroma, care mai de care mai gustoase. Dar ce spuneți despre înghețata făcută chiar la dumneavoastră acasă? Adrian Șipoteanu spune că această rețetă nu este deloc una grea, iar în plus, este și mult mai sănătoasă decât cea din comerț. ,,Pe perioada verii putem opta și pentru o înghețată de casă, pe care o putem face la fel, cu fructe pasate de sezon. Trebuie să adăugăm smântână dulce sau frișcă, amestecăm cu fructele pasate și o să obținem o cremă de fructe. Aceasta trebuie băgată la congelator și vom obține o delicioasă înghețată de casă”, adaugă bucătarul ieșean.
Deserturi ușor de preparat
O altă idee foarte bună pentru această perioadă este cheesecake-ul, iar Adrian Șipoteaznu specifică faptul că această rețetă de desert este una una foarte populară, mai ales în aceste zile. În plus, un astfel de preparat este și foarte ușor de făcut chiar acasă, cu foarte puțin efort. „Putem alege un cheesecake făcut la rece, fără coacere, fiind un desert foarte răcoros, de vară. Pentru acest preparat vom avea nevoie de biscuiți digestivi, cremă de brânză, unt, zahăr, zmeură, lapte și foaie de gelatină”.
„Astfel, biscuiții trebuie pisați, amestecăm untul cu crema de brânză și fructele. Adăugăm laptele și între timp punem foaia de gelatină în apă rece, până se hidratează. Apoi adăugăm în compoziția de brânză cu fructe, amestecăm bine, punem într-o tavă biscuiții, crema obținută și dăm la rece. Astfel va ieși un desert foarte răcoros. Totodată, putem face și un tiramisu cu fructe, care este o altă variantă perfectă pe perioada anotimpului de vară”, a detaliat bucătarul ieșean, citat de adevarul.ro.