Lifestyle

Cel mai uscat deșert de pe Pământ e asemănător cu planeta Marte. NASA îl folosește pentru simularea expedițiilor

Cel mai uscat deșert de pe Pământ e asemănător cu planeta Marte. NASA îl folosește pentru simularea expedițiilor
pixabay.com

Cel mai uscat deșert nepolar din lume, precum și singurul desert adevărat care primește mai puține precipitații decât deșerturile polare și cel mai mare desert de ceață din lume se află în America de Sud (Chile) și ocupă o fâșie continuă de pământ de 1.600 km (990 mile) pe coasta Pacificului, la vest de Munții Anzi, potrivit Fondului Mondial pentru Natură.

Deșertul Atacama, loc de experiment pentru simulările expedițiilor pe Marte

Este vorba de deșertul Atacama, care ocupă 105.000 km 2 (41.000 sq mi), sau 128.000 km 2 (49.000 sq mi) dacă sunt incluse versanții inferioare sterpi ai Anzilor, regiunea fiind folosită ca loc de experimentare pe Pământ pentru simulările expedițiilor pe Marte. Cea mai mare parte a deșertului este compusă din teren pietros, lacuri sărate ( salares ), nisip și lava felsica (lava cu conținut mare de solicie), care curge spre Anzi.

Explicarea cauzei aridității acestui deșert

Ariditatea extremă a acestui desert se datorează unei inversări constante a temperaturii din cauza curentului oceanic rece Humboldt, care se îndreaptă spre nord și prezenței puternicului anticiclon din Pacific. Cea mai aridă regiune a deșertului Atacama este situată între două lanțuri muntoase (Anzi și Coasta Chileană ) de înălțime suficientă pentru a preveni advecția umidității din Oceanul Pacific sau Atlantic, o umbră de ploaie cu două fețe.

În ciuda vederilor moderne despre deșertul Atacama ca fiind complet lipsit de vegetație, în vremurile precolumbiene și coloniale, zona era cunoscută sub numele de Pampa del Tamarugal, aici fiind o pădure, dar, cu timpul, a rezultat cererea de lemn de foc asociată cu mineritul de argint și salpetru în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, rezultând defrișări pe scară largă.

Deșertul Atacama, cel mai uscat loc din lume

Deșertul Atacama este cunoscut în mod obișnuit ca fiind cel mai uscat loc din lume, în special împrejurimile orașului minier abandonat Yungay, unde se află Stația de Cercetare a Deșertului de la Universitatea Antofagasta.

Unele stații meteo din Atacama nu au primit niciodată ploaie. Au fost înregistrate perioade de până la patru ani fără precipitații în sectorul central, delimitat de orașele Antofagasta, Calama și Copiapo din Chile. Dovezile sugerează că Atacama poate să nu fi avut precipitații semnificative între 1570 și 1971.

Atacama, probabil, cel mai vechi deșert de pe Glob

Acest deșert poate fi cel mai vechi deșert de pe pământ și a experimentat o hiperariditate extremă de cel puțin 3 milioane de ani, făcându-l cea mai veche regiune continuu aridă de pe pământ. Atacama este atât de aridă încât mulți munți mai înalți de 6.000 m (20.000 ft) sunt complet lipsiți de ghețari.

În iunie 1991, Antofagasta și Taltal și regiunile interioare până la Calama au primit ploi neobișnuite, ducând la formarea unei serii de curgeri de noroi, care au ucis 91 de persoane.

Deșertul Atacama este comparat cu Marte

Datorită aspectului său de altă lume, (fiind comparat cu Marte), deșertul Atacama a fost folosit ca locație pentru filmarea scenelor de pe Marte, în special în serialul de televiziune Space Odyssey: Voyage to the Planets .

Potrivit unui raport din 2003, publicat de o echipă de cercetători, în care au duplicat testele folosite de aterizatoarele Viking 1 și Viking 2 pe Marte pentru a detecta viața, nu a putut fi detectat niciun semn în solul deșertului Atacama din regiunea Yungay.  În acest sens, regiunea poate fi unică pe Pământ și este folosită de NASA pentru a testa instrumente pentru viitoarele misiuni pe Marte. Echipa a duplicat testele Viking în medii pământești asemănătoare lui Marte și a constatat că au omis semnele prezente de viață în mostre de sol din văile uscate din Antarctica, deșertul Atacama din Chile și Peru și alte localități. Totuși, în anul 2014, a fost raportat un nou sit hiperarid, Maria Elena Sud, care era mult mai uscat decât Yungay și, prin urmare, un mediu mai bun asemănător lui Marte.

În anul 2008, Phoenix Mars Lander a detectat perclorați pe suprafața lui Marte în același loc unde a fost descoperită pentru prima dată apa.  Perclorații se găsesc și în Atacama și zăcămintele de nitrați asociate au conținut organice, ceea ce duce la speculații că semnele de viață pe Marte nu sunt incompatibile cu perclorații. Atacama este, de asemenea, un loc de testare pentru Programul de Detectare a Peșterilor Pământ-Marte, finanțat de NASA, potrivit wikipedia.org

Flora deșertului Atacama

Deșertul găzduiește varietate bogată de plante în ciuda condițiilor aride printre care cimbru,llareta – una dintre speciile de lemn cu cea mai mare creștere din lume, iarba sărată-Distichlis spicata, cactuși).

Înflorirea deșertului Atacama poate fi văzută din septembrie până în noiembrie în ani cu precipitații suficiente, așa cum s-a întâmplat în anul 2015.

Deșertul Atacama înflorit,2015/ FOTO dcnews.ro

Aventură în deșertul Atacama din Chile

În afară de drumeții și alpinism, alte activități populare include sandboarding, fat-bike, off-road și parapanta (mai ales în Iquique). Cu toate acestea, observarea stelelor este una dintre cele mai mari atracții ale deșertului Atacama. În acest sens, San Pedro de Atacam și Valea Elqui sunt centre de top datorită prezenței observatoarelor internaționale majore,  potrivit lonelyplanet.com

De asemenea, în apropiere se află cea mai mare figură antropomorfă preistorică din lume, Gigante de Atacama, precum și zecile de orașe fantomă din pampa, inclusiv Humberstone, inclus în Patrimoniul UNESCO.

Gigante de Atacama/ FOTO pinterest.com