Considerat de autoritățile din mai multe țări drept cel mai talentat falsificator de documente din Europa, un cetățean leton a fost arestat săptămâna aceasta în Spania.
A fost dat în urmărire de autoritățile din Letonia
După ce a reușit să evadeze în urmă cu un an, reușind să ajungă în Spania cu o identitate falsă, unde și-a continuat activitatea, acesta era dat în urmărire internațională de autoritățile din țara natală.
În locuință, polițiștii spanioli au găsit inclusiv o carte de identitate românească a actorului Brad Pitt, o mostră foarte bine realizată cu care letonul își convingea clienții.
Încă din anul 2021, autoritățile spaniole au fost avertizate că pe teritoriul Spaniei s-ar putea afla un falsificator de documente căutat de autoritățile din mai multe țări europene.
În vara anului trecut, bărbatul a evadat când polițiștii l-au scos din arest și l-au dus la o audiere în instanță. Atunci, anchetatori din Spania, Letonia și Polonia, au declanșat „Operațiunea Riga”, pentru prinderea infractorului.
Acesta a reușit să ocolească controalele la frontieră pentru a călători în Spania, unde s-a stabilit la Benalmádena.
Falsifica tot felul de documente
Potrivit anchetei, falsurile realizate de acesta erau aproape perfecte. Bărbatul a falsificat:
- cărți de identitate sau permisele de conducere din țări precum România, Franța, Letonia, Cehia, Belgia, Portugalia, Lituania sau Țările de Jos.
- carduri de sănătate,
- certificate de handicap,
- abonamente sau certificate Covid.
De asemenea, și-a creat 25 de identități diferite pe care le folosea separat pentru închirieri de apartamente sau operațiuni de tip bancar.
El avea chiar și o legitimație falsă de căpitan de vas. Astfel, identitățile multiple i-au permis să trăiască vieți paralele: avea câte o soție în China, Germania și Letonia, și cu cel puțin una din ele are și copii, iar pe toate le sprijinea financiar.
În Spania, acolo unde se stabilise după fuga din Letonia, avea o iubită, arestată și ea pentru complicitate.
Despre falsificator, un ofițer din structura de combatere a crimei organizate din poliția letonă, respectiv Maris Priednieks, a declarat: „Este o persoană foarte sociabilă, cordială, capabilă să stabilească legături cu oricine. Și toți sunt dornici să-l ajute”.
„Nu am văzut niciodată așa ceva”
Bărbatul, odată ajuns în Spania, și-a procurat rapid toată aparatura și materialele necesare pentru falsuri. Iar polițiștii au fost deosebit de surprinși de fidelitatea documentelor. În acest sens, Manuel Arias, inspectorul șef al grupului de investigare din Poliția Națională spaniolă, a precizat: „Nu am văzut niciodată așa ceva, de o calitate atât de bună. Falsurile lui sunt aproape nedetectabile”.
În urmă cu câteva zile, această structură l-a arestat pe fugar în timp ce acesta dormea în apartamentul închiriat. Agenții spanioli i-au găsit în casă:
- 10.150 de euro
- 86 de documente false, din care opt pe numele său.
Se precizează faptul că în catalogul, pe care îl prezenta clienților, erau documente de identitate din România, Franța sau Letonia, cu numele și fotografia actorului Brad Pitt. Probabil cu fotografia acestuia exersa pe tot felul de documente.
Activitatea de falsificare, o pasiune
Potrivit autorităților, pe lângă faptul că îi asigura un trai îmbelșugat, falsificarea de documente îl pasiona cu adevărat pe acest bărbat. Iar potrivit anchetei, bărbatul exersa zilnic activitatea pe care ar fi deprins-o de pe YouTube.
Pentru documentele realizate, clienții îl contactau pe Telegram sau prin darkweb, iar pentru fiecare document încasa sume cuprinse între 500 și 800 de euro.
Infractorul a mărturisit că făcea falsuri de 15 ani.
Ce clienți avea falsificatorul
În ceea ce privește profilul cumpărătorilor, acesta era foarte variat: de la persoane care nu aveau permis și doreau să conducă, la migranți ilegali care doreau să rămână în Europa sau infractori dați în urmărire.
Falsificarea documentelor, foarte bine pusă la punct
Mai întâi proiecta documentația pe computer. Apoi o tipărea cu jet de cerneală HD, ceva ce poliția nu mai văzuse până acum. A folosit o ghilotină și un profiler pentru a tăia hârtia, a ștanțat un cip și a așezat spatele și fața pe un card PVC. A adăugat detalii cu cerneală ultravioletă datorită plăcilor din aluminiu proiectate manual și a uscat imprimarea cu lămpi LED. Apoi a stratificat holograme și straturi de materiale plastice, pe care le-a topit într-o presă termică și, în final, le-a ambalat în vid. Trebuia doar să includă plăci metalice foarte fine, astfel încât policarbonatul să fie nedetectabil de către autorități, potrivit elpais.com.