Parlamentul European a fost zguduit din temelii de un agent al serviciilor secrete marocane, identificat drept Mohamed Belahrech, care a reieșit ca fiind unul dintre principalii actori ai scandalului de corupție din Qatar.
M118, nume de cod
Cu nume de cod M118, spionul marocan Mohamed Belahrech pare a fi o piesă centrală a unei rețele complexe care se extinde din Qatar și Maroc până în Italia, Polonia și Belgia.
Mohamed Belarech este suspectat că ar fi fost implicat în eforturi susținute de lobby și presupuse acte de corupție, care au vizat deputați europeni în ultimii ani. De asemenea, se pare că spionul era o figură cunoscută în cercurile serviciilor de informații din Europa de mai mulți ani.
În timp ce investigația se extinde dincolo de granițele Qatarului, Marocul apare tot mai mult în scandalul de corupție în care este implicată europarlamentara Eva Kaili și alți oficiali europeni.
Potrivit profesorului de drept Alberto Alemanno, de la HEC Paris, Qatargate este „cel mai șocant scandal de integritate din istoria UE”, în timp ce europarlamentarul german Daniel Freund a descris Qatargate ca fiind „cel mai serios scandal de corupție de la Bruxelles din ultimele decenii”.
Confiscări și acuzații
După o serie de percheziții care au vizat cel puțin 20 de case și birouri, poliția belgiană a confiscat echipamente și bani cash în valoare de peste 1,5 milioane de euro. Săptămâna trecută, ministrul belgian al Justiției a acuzat serviciile de securitate de la Rabat de spionaj în Belgia, acolo unde există o comunitate mare de marocani, fără să menționeze direct numele țării.
Dar cine este M118
M118 este una dintre verigile care îl leagă pe fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri de serviciile secrete marocane (DGED). În acest caz, Panzeri este descris drept „un prieten apropiat” al Marocului, „un aliat influent” care este „capabil să lupte împotriva activismului tot mai des al inamicilor noștri din Parlamentul European”, potrivit mai multor mesaje Într-o serie de mesaje ale diplomaților marocani publicate de un hacker în 2014 și 2015.
Belgia a cerut extrădarea soției și fiicei lui Panzeri, cele două fiind suspectate că ar fi implicate, de asemenea, în scandalul de corupție, și a vorbit despre „cadouri” de la de la Abderrahim Atmoun, ambasadorul marocan din Polonia.
Spionul, „un om periculos”
În timp ce Atmoun și Panzeri au făcut parte din comisia parlamentară comună UE-Maroc mai mulți ani, ambasadorul marocan primea ordine de la spionul Belahrech, descris ca fiind „un om periculos” de către un oficial citat de Le Soir.
Spionul Belahrech ar putea fi și cheia misterului privind traseul banilor în scandalul Qatargate. O cerere de extrădare emisă de autoritățile belgiene se referă la un personaj enigmatic ce ar avea legătură cu un card de credit oferit rudelor lui Panzeri. Iar, persoana misterioasă, supranumită „gigantul”, se crede că ar putea fi chiar spionul marocan M118.
Două țări, țintele lui M118
Prima dată, bărbatul din Rabat a intrat în atenția autorităților în legătură cu o presupusă infiltrare a moscheilor din Spania, incident care a rezultat în deportarea directorului marocan al unei organizației islamice din Catalonia.
În timp ce soția spionului marocan era suspectată de spălare de bani cu ajutorul unei agenții de turism din Spania, Belahrech ar fi condus mai mulți agenți inflitrați în moscheile spaniole la comanda DGED. Iar, potrivit El Mundo, rețeaua a fost distrusă în 2015.
Ulterior, puțin mai târziu, Belahrech a reapărut în Franța, acolo unde a jucat un rol important într-un caz de corupție în aeroportul Orly de la Paris.
La momentul respectiv, un agent marocan, indentificat drept Mohamed B., ar fi obținut 200 de documente confidențiale despre persoane suspectate de terorism în Franța de la un agent de frontieră, conform investigației publicate în Liberation.
În timp ce își coordonează simultan operațiunile de influențare în aceleași țări, agenții serviciilor secrete marocane ar putea fi furnizori de informații pentru agențiile europene. De aceea, țările europene se prefac că nu văd anumite activități care ar putea fi catalogate drept „interferență”, atâta timp cât aceste operațiuni se desfășoară discret.
Misteriosul M118 a revenit în lumina reflectoarelor și a stârnit noi reacții cu privire la relația sa cu rețelele de spionaj din Europa, la cinci ani după aventura din Franța, citează digi24.ro.