Oamenii de știință din Turcia au inventat un dispozitiv care detectează infecția cu noul coronavirus în doar 10 secunde.
Potrivit inventatorilor testul are o precizie de 99% iar probele nu se prelevează din nas, ci din gură.
Acestea sunt apoi amestecate cu o soluție și adăugate la un cip de detectare a agentului patogen.
Un rezultat pozitiv apare în 5-10 secunde iar unul negativ în aproximativ 20 de secunde. Prin comparație, un test PCR pentru Covid-19 poate dura mult mai mult.
Cercetătorii turci care au dezvoltat testul ultra rapid vor să înceapă producția acestuia în masă în următoarele două luni.
Teste folosite în prezent
Testul rapid din salivă pentru coronavirus, recent autorizat pe piaţa europeană, este disponibil şi în ţara noastră.
Rata de eficiență se apropie în mod rezonabil de cea a testului de laborator, însă depinde direct de respectarea momentului optim al recoltării şi a instrucţiunilor de folosire. Față de acum câteva luni, există pe piaţă şi mai multe tipuri de teste rapide din sânge. Atenţie, în continuare aceste dispozitive se adresează strict profesioniştilor.
Testele rapide din secreţii nazale şi faringiene au fost autorizate recent de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Oferă un rezultat aproape sigur chiar şi la două zile post-infecție.
Probele se prelevează din nas, unde virusul ajunge cu 3 zile mai devreme decât în gât. Se pun într-un mediu de lucru, iar rezultatele vin în 15 minute.
În paralel, producătorii din Belgia, Franţa şi Marea Britanie au primit permisiunea să vândă în Comunitatea Europeană mai multe de teste de sânge. Şi teoretic sunt tot mai fiabile, în doar 10 minute. Îţi arată dacă eşti spre final sau dacă ai trecut de infecţie şi ai anticorpi. Acurateţea e până la 99%, la o lună însă după testul pozitiv.