Au fost găsite indicii de către o echipă internațională de cercetători, indicii care ajută la explicarea motivului pentru care vulcanul Nyiragongo (unul dintre cei mai periculoși vulcani din Africa) a erupt fără preavertisment, în ciuda instalării de monitoare seismice cu câțiva ani în urmă.
Cercetătorii au publicat lucrarea în revista Nature, în care descriu studiul lor asupra datelor despre erupție și ceea ce au învățat din aceasta. Emily Montgomery-Brown, de la U.S. Geological Survey, a publicat un articol News & Views în același număr al revistei.
În 2021, vulcanul Nyiragongo a erupt fără avertisment
Fără avertisment, în data de 22.05.2021, vulcanul Nyiragongo (din Republica Democratică Congo) a erupt, lava acestuia revărsându-se spre metropola Goma (situată la 20 de km de vulcan), ucigând zeci de oameni, iar alte sute de persoane au fost rănite.
Acea erupție, precum și numărul morților au fost o surpriză, deoarece geologii instalaseră echipamente seismice în jurul vulcanului cu doar șase ani în urmă. Specialiștii se așteptau ca echipamentul să detecteze semne de avertizare de la vulcan, dându-le timp oficialilor să-i avertizeze pe oamenii din apropiere pentru a pleca din calea pericolului.
Dar cu toate acestea, avertismentul a fost aproape inexistent. Ca urmare a celor întâmplate, cercetătorii au făcut un studiu în care au vrut să afle de ce nu au fost detectate semne de avertizare.
„Nu am fost capabili să detectăm nicio schimbare dramatică care să ne spună că va avea loc o erupție”, a spus Dr. Smittarello, autorul principal al noului studiu.
Cercetările anterioare au arătat că nu a existat nicio defecțiune a echipamentului: senzorii seismici au înregistrat semnalele vulcanului foarte bine în timpul erupției. Astfel pare că vulcanul a erupt fără niciun semnal de avertizare.
Cercetătorii au explicat motivul lipsei semnalelor
Potrivit cercetătorilor, lacul de lavă din vulcan se ridicase recent, dar nu într-un mod neobișnuit. De asemenea, ei au remarcat că martorii au descris crăpături care au apărut în părțile laterale ale vulcanului, din care curgea lavă.
Chiar înainte de erupție, datele seismice au arătat dovezi ale mai multor cutremure mici. Totodată, cercetătorii au observant o mică creștere a undelor de infrasunete cu doar 10 minute înainte de erupție. Ei sugerează că stresul s-a acumulat în miezul vulcanic de-a lungul timpului din cauza căldurii și presiunii magmei de dedesubt.
De asemenea, cercetătorii sugerează că punctul în care a ieșit magma era probabil foarte aproape de suprafață. Prin urmare, magma nu a trebuit să călătorească mult înainte de a începe să cadă în cascadă pe versantul muntelui, nelăsându-i suficient timp sistemului seismic să transmită o avertizare.
Trebuie ca echipamentele seismice să fie adaptate fiecărui vulcan
Pentru a permite procesarea corectă a datelor primite și pentru a oferi o avertizare avansată asupra tuturor diferitelor tipuri de erupții, oamenii de știință sugerează că, în viitor, echipamentele seismice vor trebui adaptate la fiecare vulcan în parte, potrivit nytimes.com