Etna, considerat cel mai mare și mai activ vulcan din Europa, amplasat pe insula Sicilia, se pregătește să erupă, anunță presa din Italia. Deja pot fi observate fântâni de lavă și mișcări seismice, fiind impusă o alertă roșie, urmată de una portocalie.
De asemenea, în ultimele zile, cutremurul vulcanic s-a intensificat, semn că magma se ridică în canalele craterului, arată specialiștii.
Vulcanul Etna dă semne de erupție
O alertă roșie a fost impusă încă de la începutul după-amiezii de joi, 18 mai, urmată de una portocalie în jurul orei 20.00 de către Protecția Civilă pentru Etna.
„Probabilitate foarte mare de apariție iminentă sau în curs de desfășurare a fântânilor de lavă”, a explică protecția civilă regională.
Șeful local al instituției, Salvo Cocina, a invitat municipalitățile să activeze centrele operaționale municipale, structurile proprii și voluntarii, precum și măsurile prevăzute în planul de protecție civilă.
Observatorul Etnean al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie a informat că, din analiza imaginilor de la camera termică Bronte, a fost observată, începând cu ora joi, ora 17.00, o activitate explozivă din craterul Bocca Nuova, scrie La Stampa.
Cu toate că încă nu se semnalează nicio emisie de cenușă, din punct de vedere seismic, amplitudinea tremorului vulcanic continuă să crească la valori ridicate, iar sursa tremorului este localizată între craterul Bocca Nuova și craterul de sud-est, la o adâncime de aproximativ 2,5 km, deci foarte aproape de suprafață. Cel mai intens cutremur vulcanic (cu magnitudine 1,9) a fost înregistrat joi la ora 17.00, însă de câteva zile se observă o creștere a tremorului vulcanic, activitatea microseismică ce indică ascensiunea magmei în conductele craterului.
Cel mai mare vulcan activ din Europa
Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3357 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localitățile din jur.
Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km².
Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate; acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului. Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor. Având o activitate de peste 6.000 de ani, vulcanul Etna este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate.