Cel mai dăunător aliment! Gospodinele gătesc cu un aliment care s-a dovedit a fi unul dintre cel mai dăunătoare produse din lume. Mai mult, este folosit în panificație şi în produsele de înfrumuseţare.
Uleiul de palmier. Deși este cel mai popular tip de ulei vegetal consumat la scară largă în toată lumea., este otravă pentru corp. Sepecialiștii estimează că este întâlnit în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri.
În 2014, U E a forţat producătorii să menţioneze produsele în care acesta este folosit, dar această regulă nu a inclus şi industria produselor cosmetice. Motivul pentru care este atât de comercializat este dat de anumite calităţi care îl fac un ingredient brut excelent. Nu conţine grăsimi trans, are un punct de topire foarte ridicat şi are costuri mici de producţie.
Experții spun că nu uleiul de palmier este problema, ci faptul că această specie de palmieri creşte în pădurile tropicale care sunt casa unor animale ca urangutanii. Pe lângă vânătoare, defrişările cauzate de producţia de ulei de palmier a condus la punerea pe lista de specii pe cale de dispariţie a unor animale precum specia „bornean oragnutan”. Dar nu numai animalele sunt în pericol, notează businessmagazin.ro.
Industria spune că soluţia stă în dezvoltarea unei producţii sustenabile
Pentru rezolvarea acestei situații, o oluţie ar fi stoparea consumul de ulei de palmier. În acest sens, companiile mari au protestat, aducând argumente diverse, cum ar fi cel potrivit căruia uleiul de palmier este foarte eficient, mai ales că pentru cultura ac estor palmieri se folosesc mai puţine pesticide. Schimbându-l cu ulei de soia sau de rapiţă, mediul ar avea mult mai mult de suferit.
Industria spune că soluţia stă în dezvoltarea unei producţii sustenabile, în care să nu fie afectate pădurile tropicale, animalele sau oamenii. S-a creat şi o comunitate care să sprijine această mişcare. Totuşi, multe alte organizaţii, printre care şi WWF, care a susţinut ideea de sustenabilitate, spun însă că acest lucru nu este posibil, în prezent doar 18% din producţie fiind „sustenabilă”.