Oameni versus roboți. Digitalizare, computerizare, informatizare și respectiv, robotizare. Inteligență arftificială, în două cuvinte. Pașii s-au făcut și se fac treptat, pentru că așa va arăta viitorul omenirii, cândva, într-o zi, departe, ca un scenariu al următorului secol, inimaginabil pentru mulți dintre noi, astăzi.
Cel mai bogat român din Silicon Valley spune de ce România avansează încet în raport cu Occidentul. Ce rol are inteligența artificială
România este o țară binecuvântată și simțim deja, în aceste vremuri tulburi ale omenirii. Dezvoltarea tehnologică din țara noastră se face încet, inginerii români căutând formule care să ajute la dezvoltare, în sensul pozitiv al cuvântului. Pentru că despre granița dintre bine și rău, în tehnologie a vorbit și românul nostru, cel mai bogat, din Silicon Valley.
George Haber are 68 de ani și s-a stabilit în Silicon Valley în 1987. El este un cunoscut om de afaceri, orădean, plecat, în urmă cu mulți ani, în Israel, și apoi stabilit în cel mai populat loc de pe lume cu multiple firme de IT, cunoscut sub numele de Silicon Valley.
Dar ce este Silicon Valley: Silicon Valley este o regiune din nordul Californiei, care servește drept centru global de înaltă tehnologie și inovare. Situată în partea sudică a zonei Golfului San Francisco, ea corespunde aproximativ zonelor geografice San Mateo County, Santa Clara County și Alameda County. Potrivit Brookings Institution, din iunie 2021, locația are cel mai mare procent de case evaluate la 1 milion de dolari sau mai mult din Statele Unite.
Haber este considerat a fi cel mai bogat român care lucrează în Silicon Valley și care a spus că pariază pe faptul că România este la început de drum în domeniul tehnologiei, în timp ce Occidentul este dominat, deja, de inteligența artificială.
Omul de afaceri român consideră că tehnologia a luat-o, de mult, înaintea omului obișnuit. Iată ce spune acesta, citat de media:
„O forță imensă, care va ghida viitorul, este inteligența artificială, combinată cu foarte multe studii și experimente de a conecta creierul uman în cloud.”
Acum, tehnologia a luat-o, de mult, înaintea omului obișnuit. Trebuie doar canalizată în scopuri nobile:
„Fiecare din noi, când ne ducem pe Facebook, de exemplu, ni se arată câte o reclamă care lucrează direct cu slăbiciunile noastre. Deci controlul tehnologiei asupra oamenilor se întâmplă, din păcate. Sperăm că putem să îl direcționăm, să fie un control constructiv și nu distructiv.”
România este pe drumul cel bun al tehnologizării crede omul de afaceri orădean, pentru că avansăm încet, dar sigur, mai spune el.
Cum arată Occidentul super tehnologizat astăzi
„Îți ia o bucată din piele, și poate să-ți construiască inimă, poate să-ți construiască plămân, poate să-ți construiască creier, orice. Asta se va întâmpla, asta e parte din viitor. Poți să te re-înnoiești, să re-întinerești. S-a demonstrat că se poate”, a spus românul, în aceste zile, la Oradea, unde se desfășoară cea mai importantă conferință de Tehnologie Medicală din Sud-Estul Europei.
Dar unde este România în acest film al viitorului
„România cred că este într-un loc perfect, din mai multe motive: unu, că n-am avut dezvoltare digitală prea bună – deci ne este foame, și e clar că trebuie să o facem. Al doilea loc, avem oameni de știință, ingineri, care fac lucruri extraordinare, care sunt absolut necesare în digitizare”, a mai spus George Haber.
Foto: wikipedia