Într-o familie de evrei s-au născut nouă fraţi, dintre care șapte pitici. Este vorba despre piticii din comuna Rozavlea, județul Maramureș, România. Aceștia au fost descendenți ai lui Shimson Eizik Ovitz (1868–1923), un actor de comedie, rabin respectat, el însuși un om de statură mică.
Din cauza staturii lor, care nu le permitea să se întrețină prin muncile tradiționale din zonă, părinţii piticilor au hotărât să-i dea la şcoala de muzică la Sighet, unde au învăţat să cânte la instrumente şi la voce, înfiinţând, astfel, trupa Liliput.
Cei nouă frați se numeau: Rozika, Franzika, Avram, Freida, Micki, Elisabeta și Perla, ultima născută în 1921. Sarah, Leah și Arie aveau înălțimi normale.
Trupa Liliput, celebră și bogată
Au cântat, initial, la restaurante, apoi au călătorit în toată Europa, concertând în cabarete şi music hall-uri, devenind celebri şi bogaţi.
Astfel, prin anii 1934-1935, piticii au fost primii din Rozavlea care şi-au cumpărat autoturism. Mai târziu, a venit războiul și n-au mai cântat, rămânând acasă. Apoi a venit Holocaustul și au fost duşi, mai întâi la Dragomireşti, apoi în lagărul Auschwitz.
Piticii au fost preluați de doctorul Mengele pentru experimente
Când au coborât din tren la Auschwitz, au fost reperați de sinistrul medic Josef Mengele (numit și „Îngerul morții”), care i-a luat în primire și a început să facă toate tipurile de experimente pe ei, printre care transfuzii de sânge, experimente sexuale, le-a prelevat măduvă osoasă, molari, rădăcini de păr, le-a introdus ace în centrii nervoşi, le-a aplicat electroşocuri, le-a pompat apă caldă sau rece în urechi, le-a picurat apă în ochi, le-a inoculat spori de sifilis şi de bacterii necunoscute.
Doctorul Mengele voia să afle cum se pot naşte pitici într-o familie normală. Dar, în acelaşi timp, îi hrănea foarte bine, avea grijă să nu-i omoare, ca să poată experimenta cât mai multe lucruri pe ei. Șapte luni au fost nevoiți să suporte experimentele lui Josef Mengele făcute doar din pasiunea lui de a provoca durere.
„Dintre toate experimentele cele mai înfiorătoare au fost cele ginecologice. Ne puneau pe masă și tortura începea. Injectau diferite lucruri, extrăgeau sânge, ne înțepau. Este imposibil să redai în cuvinte acea durere insuportabilă. Zile în șir sufeream teribil”, a notat Elisabeta.
Dar, în ciuda tuturor suferințelor trăite, au supravieţuit toţi.
1945, anul în care a luat sfârșit calvarul îndurat de familia piticilor
La 27 ianuarie 1945 Armata Roşie a intrat pe porţile lagărului, şi calvarul fraţilor Ovitz a luat sfârşit, fiind singura familie încarcerată la Auschwitz care a supravieţuit în întregime.
Astfel, în anul 1945 s-au eliberat, s-au întors şi s-au stabilit la Sighet. Familia Ovitz a călătorit pe jos timp de șapte luni până în satul lor natal. Și-a găsit casa jefuită și s-au mutat, mai întâi în orașul Sighet. Apoi, prin anul 1947 au plecat în Belgia și ulterior în Israel, stabilindu-se în Haifa, unde s-au apucat din nou de muzică. Piticii și-au schimbat numele în „The Seven Dwarfs of Auschwitz”, ajungând din nou pe marile scene de cabaret ale lumii.
În 1955 s-au pensionat și au cumpărat o sală de cinema.
Între anii 1972 şi 2001 au decedat cu toţii, fiind îngropaţi unul lângă celălalt
Se știe că descendenții bărbaților pitici ai familiei s-au născut mai înalți; femeile nu au rămas însărcinate din cauza bazinului mic. Prima născută dintre pitici, Rozika Ovitz, a murit în 1984, la vârsta de 98 de ani. Ultimul pitic adult supraviețuitor al familiei, Perla Ovitz, a murit în 2001.
Despre Ovitzi, originari din România, se spune că ar fi fost cea mai mare familie de pitici din lume.
Familia Ovitz din Rozavlea este singura care a supravieţuit în întregime holocaustului, deşi a „beneficiat” de un tratament special din partea lui Josef Mengele, sinistrul medic poreclit „Îngerul morţii”. Trupa celor şapte pitici, Liliput, a devenit celebră în întreaga lume. Sătenii spuneau că după concerte se întorceau în sat cu saci de bani. Tot ei au adus prima maşină în Rozavlea. Acum, familia Ovitz a ajuns subiect de film, cu eroii din Harry Potter, potrivit editiadedimineata.ro
Piticii din Rozavlea
Pentru maramureșeni sunt „piticii din Rozavlea”. Pentru lumea întreagă, însă, sunt piticii care l-au invins pe doctorul morții Menghele și au supravietuit holocaustului. Aceasta este o poveste ca în filme despre o viață trăită la „un metru și zece centimetri”.