În prezent, toate pensiile sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu precizarea că reglementarea pensiilor ar fi trebuit făcută în baza Legii nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, însă trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru anul 2023.
După cum se știe, vârsta standard de pensionare diferă la femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii.
Astfel, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare (cel minim este de 15 ani, stagiul complet fiind de 35 de ani), persoanele care îndeplinesc, în anul 2022, vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.
În cazul bărbaților, lucrurile sunt relativ simple
În anul 2022 se vor putea pensiona toți bărbații care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare, respectiv cel puțin 15 ani munciți legal.
În privința pensionării există și cazuri speciale
O anumită categorie de bărbați poate ieși la pensie mai devreme. Este vorba de cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Altfel spus, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.
Există și excepții de la regulă
Prin excepție de la regula pensionării la împlinirea vârstei de 65 de ani, prevăzută în proiectul de lege ce va reglementa, separat de învățământul preuniversitar, pe cel superior, profesorii și cercetătorii vor putea solicita să le fie “menținută calitatea de titular până la împlinirea vârstei de 70 ani”.
În cazul unei astfel de decizii, universitatea va trebui să încheie cu angajatul căruia i s–a aprobat menținerea calității de titular peste vârsta de 70 de ani, în fiecare an, un contract individual de muncă pe durată determinată. Iar cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, vor putea fi plătite și în regim de plată cu ora.
Care este situația în prezent
La momentul actual, Legea nr. 1/2011 a educației prevede că, în cazul învățământului superior, personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, dar și că, în cazul în care universitățile nu pot acoperi normele cu titulari, pot decide menținerea calității de titular în învățământ și/ sau în cercetare, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanțelor academice, fără să stabilească limita propusă acum, de 70 de ani.
În ceea ce privește învățământul preuniversitar, personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care dovedește competență profesională deosebită, poate fi menținut ca titular în funcția didactică până la trei ani peste vârsta standard de pensionare, potrivit legislației actuale în vigoare, citează dcbusiness.ro