„Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”.
Enel, unul dintre cei mai mari investitori privați din România, respectiv cel mai mare furnizor privat de energie, cu trei milioane de clienți, este pe cale de a fi cumpărat.
Ce deține Enel în România
În țara noastră, Enel deține trei distribuții de electricitate:
- Banat,
- Dobrogea,
- Muntenia Sud (care include București, Ilfov și Giurgiu).
Distribuțiile Enel administrează 130.000 de kilometri de linii electrice în România, fiind totodată și un mai mare investitor în energie regenerabilă (la ora actuală, Enel deține mai multe parcuri eoliene), potrivit informațiilor de pe enel.ro.
Cu toate acestea, furnizorul Enel se pregătește să fie cumpărat de PPC. Astfel, Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) pregătește achiziția a 70% din acțiunile filialei Enel România, tranzacție care evaluează activele subsidiarei locale a Enel la 1,8 miliarde de euro.
Care este motivul pentru care Enel ar putea pleca din România
Precizăm că din noiembrie 2021, România a plafonat prețurile la electricitate pentru populație și micile firme. Iar nemulțumirile Enel se datorează reglementărilor din țara noastră.
Alberto de Paoli, directorul financiar al grupului Enel, a declarat că: “Regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție „afectează grav” rezultatele din țara noastră”.
De asemenea, după pierderi operaționale de 154 de milioane de euro în România în primul trimestru, în luna Mai 2022, De Paoli a spus că „Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”.
Enel a mai vrut să plece din România
Încă din anul 2014 un grup de companii energetice de stat (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica și SAPE) intenționau să cumpere activele Enel din România. Și în 2019 s-a scris despre Enel că intenționează să plece din România.
Recent, Enel a anunțat că a ajuns la un acord privind vânzarea a 50% din acțiunile diviziei sale de servicii de rețea Gridspertise către fondul de private equity CVC pentru aproximativ 300 de milioane de euro.
Pe scurt, despre compania energetică a Greciei, PPC
PPC este cea mai mare companie de electricitate din Grecia. Aceasta deține:
- toate rețelele de distribuție
- operatorul de transport,
- o subsidiară de energie regenerabilă,
- hidrocentralele, centralele termice și unitățile de producție a energiei atât pe partea continentală, cât și în insulele grecești, potrivit profit.ro
În ceea ce privesc acțiunile PPC:
- statul grec deține 34,12% din acțiunile companiei printr-un holding ce controlează participațiile sale la companii, Hellenic Corporation of Assets and Participations S.A. (HCAP).
- fondul CVC Capital Partners deține 10%,
- 55,88% din titluri se tranzacționează pe bursa din Atena.