Cu toate că ceapa ne face să lăcrimăm, ne poate ajuta într-o mulțime de feluri. De exemplu, se taie ceapa și e lăsată într-o cameră proaspăt vopsită, scrie playtech.ro.
Există multe trucuri care au în prim-plan ceapa. Știați că poți elimina mirosul de vopsea sau de lac proaspăt aplicat cu ajutorul cepei?
Într-adevăr, ca să elimini mirosul de vopsea sau de lac proaspăt aplicate, lasă în cameră câteva felii de ceapă proaspăt tăiată, pe o farfurie, cu puțină apă. Aceasta o să absoarbă mirosul de lac sau de vopsea în câteva ore. Ceapa mai poate fi utilă și în alt cazuri. Spre exemplu, dacă ai neșansa de a fi înțepat de o albină, poți tăia o felie de ceapă și să o aplici pe locul înțepăturii. Aceasta va calma inflamația.
Alte mici trucuri despre ceapă se referă la cum să o faci mai dulce, pentru ca ea să fie și pe gustul copiilor. Aceasta se curăță și se taie. Se înmoaie în apă foarte rece pentru câteva secunde. Apoi, trebuie să o usuci cu un șervet absorbant. Astfel, ceapa va avea un gust dulce, fără a mai fi iute sau amară.
Alte lucruri bine de știut despre ceapă
Totodată, poți să tai ceapă fără să lăcrimezi. Dacă freci tocătorul pe care tai ceapa cu o felie de lămâie, ca să eviți impregnarea acestuia cu mirosul de acid. Mai există și alte variante. Poți ține cuțitul la congelator vreme de cel puțin 15 minute înainte de a-l folosi pentru tăierea cepei. Sau poți congela ceapa o oră înainte de a o tăia sau să înmoi cuțitul în apă înainte de a tăia ceapa. Un alt truc este să alegi un cuțit neted, fără striații, deoarece acestea eliberează mai multe enzime din ceapă. Tot ca să nu lăcrimezi atunci când tai ceapa poți să pui apă într-un recipient lângă tine ca să se elimine gazul eliberat în timpul tăierii sau poți pune și un vas cu apă care fierbe deoarece vaporii vor acționa asupra gazului.
Ca să poți conserva cât mai mult ceapa, trebuie să o depozitezi în mod corect. Nu trebuie să folosești saci din plastic deoarece aceștia nu fac decât să accelereze procesul de deteriorare al cepei. Folosește, în schimb, saci de hârtie bej, un perforator și clame de prins pungile. Se îndoaie pungile și se perforează cam la 3 cm distanță între găurele, ca să circule aerul prin ele. Se închid pungile cu clame și se depozitează într-un loc întunecos, ferit de căldură.