Românii nu merg la timp la medic și se tratează acasă după ureche cu medicamente sau ceaiuri. Mulți nu știu că unele medicamente, dar și ceaiuri pot provoca boli grave, dacă nu sunt consumate sunt îndrumarea medicului.
În urma unui studiu, cercetătorii au constatat că 40% dintre români beau zilnic ceaiuri medicinale, iar medicii atrag atenția că aceste pot face mai mult rău decât bine, dacă sunt consumate fără a cere sfatul specialiștilor.
Laura Ene, medic primar în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a explicat la Antena 3 cât de periculoase pot deveni ceaiurile, dacă acestea sunt consumate în exces sau ca tratament naturist în rezolvarea unor afecțiuni. Mulți români apelează la ceaiuri laxative pentru a trata constopația. Puțini știu, însă că acestea sunt cancerigene.
Ceaiurile laxative pot declanșa cancer de colon
„Exesul de ceaiuri laxative sau de tablete laxative produc ceea ce se numește melanosis coli, adică o pătare a colonului care se vede de multe ori la colonoscopie la persoanele care suferă de constipație cronică pe care o tratează cu acest tip ce ceaiuri în exces și poate fi un precursor al cancerului. Constipația nu se tratează cu lichide ci cu fibre, cu mișcare și doar în felul acesta putem scăpa de această problemă”, a explicat medicul Laura Ene a mai adăugat medicul, la Antena 3.
Dacă sunteţi totuşi amatori de ceai, alegeţi ceaiurile din fructe. Veţi avea astfel numeroase beneficii, fără efecte adverse.
Ceaiurile din plante medicinale nu poat fi consumate zilnic
„Principiul acesta străvechi în medicina naturistă, al inducţiei patogenezice, ne dă voie să consumăm timp îndelungat în mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe pentru că fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente şi fiinţa umană este astfel alcătuită că alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic”, a declarat Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Alegeţi ceaiurile din fructe de pădure: afine, zmeură, cătină, păducel, care trebuie lăsate la infuzat 15-20 de minute. Măceşele, în schimb, au un mod de preparare diferit.
Există, însă, o problema şi în cazul ceaiurilor de fructe: nu întotdeauna sunt naturale.
„În comerţ găsim ceaiuri de fructe tratate cu o substanţă chimică care să dea un anumit miros sau o anumită culoare spre roşu ruginiu. E suficient să bei odată să simţi că e o substanţă nenaturală, pentru că un om, oricât de neavizat ar fi, îşi dă seama că în natură nu există un astfel de miros. Substanţa se recunoaşte uşor, pentru că are un miros specific şi dă culoarea roşie a ceaiului. De regulă ceaiurile comercializate sub formă de doze sunt tratate în felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, vărsate, nu au acest tratament”, atrage atenția specialistul.