Ceai vs. cafea. Miturile legate de consumul cafelei sau al ceaiului sunt extrem de răspândite din educația alimentară. Dar înainte sa facem o mica incursiune în lumea celor două băuturi pe care alegem sa le consumam zilnic, e bine sa înțelegem că în spatele alegerii noastre, în afară de gustul acestor băuturi calde, mai există ceva: șapte lucruri interesante despre persoanele care le consumă.
1. Extrovertiții preferă ceaiul
Potrivit rezultatelor sondajelor efectuate în SUA de OnePoll, extrovertiții și ambivertii (cei din mijlocul spectrului introvertit-extrovertit) tind să fie iubitori de ceai, în timp ce introvertiții sunt mai predispuși să bea cafea.
2. Iubitorii de cafea își asumă riscuri
Acest studiu a dezvăluit că a bea cafea este legat de „căutarea senzațiilor și impulsivitate”, ceea ce înseamnă că fanii acestei băuturi populare sunt mai predispuși să facă activități precum sporturi extreme.
3. Băutorii de ceai dorm mai bine
Rezultatele unui sondaj arată că cei care preferă ceaiul dorm bine.
4. Iubitorii de ceai iubesc zahărul
Potrivit acestui sondaj, respondenții care preferă ceaiul tind să adauge zahăr, în timp ce băutorii de cafea se bucură de băutura lor, fără îndulcitori. Dar lucrurile interesante nu se opresc aici! Citiți mai mult pe DC Medical.
Beneficii uimitoare ale ceaiului
Pe lângă hidratare, ceaiurile au si alte beneficii importante pentru sănătate:
3. Ceaiul verde
Ceaiul verde este considerat că fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume după apă. Studiile au aratat că, un consum de 2-3 căni de ceai verde, în fiecare zi poate avea efecte benefice asupra sãnãtãtii inimii prin menținerea sãnãtãtii vaselor de sânge. Ceaiul verde are un conținut bogat de flavonoizi. În plus, ceaiul este o băutură revitalizantă, care se integrează foarte bine într-o alimentație echilibrată și un stil de viată sănătos. Ceaiul poate fi consumat atât în varianta caldă, cât și rece, sub formă de ice tea. Băut fără lapte și zahăr, ceaiul este un ajutor important în dietele destinate menținerii sau scăderii în greutate.
2. Ceaiul de păpădie
Ceaiul de pãpãdie te ajutã să te purifici fiind optim în curele de detoxifiere. Acest ceai stimulează funcțiile ficatului și ale rinichilor mãrind secreția de bilã și urina. În cazul în care reții apa, ceaiul de pãpãdie e recomandat.
În plus principiile active ale ceaiului de pãpãdie sunt flavonoidele, taninii, potasiul, zincul și grupa de vitamina B – o adevaratã explozie de vitamine.
1. Ceaiul de afin
Frunzele de afin au o sumedenie de proprietãi. Beneficiile afinului sunt date de rolul astringent, antiseptic, bacteriostatic, de accelerare a acuitãtii vizuale, de susținere a scãderii zahãrului din sânge și de efect diuretic. Că recomandare un ceai din frunze de afin se bea cu 30 de minute înaintea meselor principale.
Ceaiurile însã nu pot acționă că factor de sine stãtãtor într-o dietã, ci doar că adjuvant. Pentru drenaj se recomandã consumul a 3-4 cãni de ceai zilnic, fãrã a adãuga zahãr. Pentru cei care preferã dulcele se poate adãuga o linguritã de miere în fiecare cană.
Beneficiile cafelei
Un studiu japonez a decoperit că persoanele care beau cel puțin o ceașcă de cafea simpla pe zi își reduc riscul dezvoltării hemoragiilor cerebrale sau a atacurilor vasculare cerebrale cu până la 20%. Cafeaua rămâne o băutură sănătoasă și daca este decofeinizata. De altfel, oamenii de știință susțin că o concentrație prea mare de cofeina poate conduce la deshidratare și la creșterea stării de anxietate, de aceea cafeaua prea tare poate să aducă mai multe deservicii organismului, decât beneficii.
Băutorii de cafea primesc zilnic o doza importanta de antioxidanți, crom și magneziu, care ajuta la reglarea nivelului de glicemie în sânge, ajutând organismul să dozeze în mod corect secreția de insulina, potrivit doctorulzilei.ro.