Arrabbiata înseamnă „furios”, iar acest fel de mâncare clasic de paste, originar din regiunea Lazio din jurul Romei, își ia numele dintr-un sos picant de roșii, făcut cu usturoi și ardei roșii.
Unele variante conțin busuioc, ceapă sau oregano, dar ingredientele de bază sunt doar uleiul de măsline, roșia, usturoiul și chiliul.
Puteți ajusta nivelul de condimente sau cantitatea de usturoi (dar nu exagerați) după gust și puteți folosi orice paste tubulare scurte, sau paste lungi și subțiri, cum ar fi spaghetele.
Aceste paste super simple și rapide pot fi făcute puțin mai mult decât este nevoie pentru a fierbe pastele, făcându-l o gustare grozavă seara târziu sau o masă în timpul săptămânii când sunteți obosit, nu aveți timp sau inspirație.
INGREDIENTE
- 450g paste penne (sau spaghete, dacă preferați)
- 1/4 cană de ulei de măsline
- 2 catei de usturoi (curatati si tocati marunt)
- Ardei gras roșu, zdrobit (după gust, sau 1 până la 2 ardei iute proaspeți, tăiați, însămânțați și tăiați subțire)
- 340g roșii cherry ( sau folosiți o cutie de 450g de roșii scurse)
- 5-6 frunze proaspete de busuioc (tocate)
- Sare de mare fină (după gust)
- 1 1/4 cani de parmezan
- Opțional: 1 ceapă medie (curățată și tocată mărunt)
Mod de preparare:
1. Adună-ți ingredientele.
2. Aduceți o oală mare de apă la fiert la foc mare pentru paste.
3. Într-o cratiță la foc mediu, se călește ceapa (dacă se folosește) și usturoiul în jumătate de ulei (2 linguri), până când sunt parfumate și ușor aurii, aproximativ 2 până la 3 minute.
4. Adăugați ardeii roșii zdrobiți sau chili proaspăt și gătiți încă 30 de secunde, până când sunt parfumate.
5. Adăugați roșii și reduceți focul la minim. Fierbinte, acoperit, în timp ce pastele se gătesc.
6. Între timp, gătiți pastele în apă clocotită sărată al dente.
7. Scurgeți-le și readuceți-le în oală.
8. Verificați dacă sosul este bine condimentat și adăugați busuiocul și uleiul rămas.
9. Turnați sos peste paste și amestecați pentru a acoperi uniform.
10. Serviți pastele cu brânza rasă.
11. Bucură-te!