„Camera 39 este una dintre cele mai secrete organizații din, probabil, cel mai secretos stat din lume”, potrivit jurnalistei Kelly Olsen.
Camera 39 din Coreea de Nord se presupune că folosește bani din contrabanda de droguri, spălarea banilor și traficul de persoane pentru a menține elitele nord-coreene să trăiască în lux.
În Coreea de Nord, aproximativ 60% din cei 25 de milioane de cetățeni ai țării sunt cufundați în sărăcie. Dar, începând cu anii 1970, o misterioasă agenție guvernamentală numită Room 39 a permis elitelor nord-coreene, inclusiv dinastiei Kim conducătoare, să trăiască o viață de lux.
Profiturile Camerei 39 au permis elitelor nord-coreene să renunțe la sancțiunile impuse de alte țări. Plin de bani, liderul țării, Kim Jong-un, își umple zilele cu mese scumpe, iahturi de lux și mașini de lux.
„Fondul regal de nămol”
„Camera 39”, creată la sfârșitul anilor 1970, de Kim Il-sung, tatăl fondator al Coreei de Nord, ar fi localizată în interiorul clădirii Partidului Muncitorilor din Phenian, de aici și denumirea acesteia.
Încă de la început, Camera 39 a acționat ca un fel de „fond regal de nămol”. Începând cu anii 1970, Coreea de Nord nu a mai putut împrumuta bani pe piața internațională. Dar chiar dacă nord-coreenii obișnuiți s-au descurcat cu tot mai puțin (o campanie din anii 1990 sugera să mănânce două mese pe zi), familia Kim s-a asigurat să se izoleze pe ei înșiși și pe alte elite.
Astfel, Kim Jong-il, fiul lui Kim Il-sung, „a selectat entități de afaceri bine echipate, în special cele cu recorduri semnificative de câștiguri în străinătate și a înființat o unitate economică independentă (sub controlul său)”, potrivit lui Hwang Jang-yop, un dezertor de rang înalt care a petrecut ani în cercul interior al familiei Kim.
Apoi, în următorii cincizeci de ani, profiturile generate de Camera 39 au contribuit la finanțarea stilului de viață generos al familiei Kim și la achiziționarea de loialitate de la membrii de partid și de la generali.
Dar cum face Camera 39 bani pentru Coreea de Nord
Camera 39 face bani prin orice mijloace necesare. Potrivit unui dezertor, „Office 39, pur și simplu a luat orice care a făcut bani în Coreea de Nord. Dacă a făcut bani, ei i-au luat, i-au monopolizat.”
Acesta a povestit: „Am exportat tot ce am putut – aur, bijuterii, bunuri agricole – tot ce am vândut pentru a obține bani pentru (Kim Jong-un)”, potrivit unui dezertor (care a lucrat pentru una dintre cele aproximativ 120 de afaceri legitime controlate de Camera 39, în calitate de agent în Grupul Daesong, care supraveghea comerțul nord-coreean), citat de allthatsinteresting.com.
Organizația strânge fonduri prin intermediul unor întreprinderi comerciale, atât legale, cât și ilegale
Deși nu există prea multe informații oficiale despre această cameră (cu excepția celor furnizate de unii dezertori), din cauza caracterului secret al activităților sale, se crede că organizația strânge fonduri prin intermediul unor întreprinderi comerciale, atât legale, cât și ilegale, cu activități care variază de la contrafacere la vânzarea de aur, droguri sau arme.
Se estimează că această rețea de companii, prezente în diferite părți ale lumii, a putut contribui cu peste 2 miliarde de dolari pe an pentru Coreea de Nord.
Se speculează că Room 39 s-ar putea afla în spatele falsificării sofisticate a bancnotelor ,,supernote” de 100 de dolari care au fost emise de-a lungul deceniilor.
Experții, care monitorizează această națiune izolată, consideră Camera 39 drept locația esențială pentru menținerea puterii familiei Kim, permițându-le să cumpere sprijin politic și să contribuie la finanțarea programului de arme nucleare al Coreei de Nord.
Cine supraveghează activitatea financiară a Camerei 39
Activitatea financiară care provine din locația secretă este supravegheată de sora liderului suprem, Kim Yo-Jong.
Se crede că sora dictatorului și posibila succesoare a acestuia ține în permanență sub control banii națiunii prin puterea pe care o exercită asupra activităților ilicite desfășurate în Camera 39.
Oficialii serviciilor de informații americane au încercat ani de zile să spargă nivelurile de securitate pentru a identifica întreaga natură a tranzacțiilor ilegale care provin de aici, dar fără succes.
Urmările Ordinului 13551 asupra Camerei 39
De când fostul președinte american Barack Obama a semnat Ordinul executiv 13551, care a redus finanțele regimului, a existat o creștere a veniturilor generate de Camera 39.
Sancțiunile conduse de SUA vizau ,,persoanele și entitățile care facilitează traficul nord-coreean de arme și materiale conexe, achiziționarea de bunuri de lux și implicarea în anumite activități economice ilicite, cum ar fi spălarea de bani, contrafacerea de bunuri și valută, contrabanda cu numerar în vrac și traficul de stupefiante”.
Camera 39 controlează peste 100 de societăți
Camera 39 este cel mai mare dintre cele trei birouri influente de la așa-numitul etaj al treilea, împreună cu Biroul 35, însărcinat cu informații, și Biroul 38, care se ocupă de activitățile financiare legale.
Se crede că până la 120 de societăți de fațadă legale sunt controlate de Camera 39. Printre acestea se numără Zokwang Trading și Taesong Bank. Profiturile din exporturile de textile din fiecare an au atașate etichete false ,,made in China”, iar salariile celor aproximativ 50000 de muncitori nord-coreeni trimiși la muncă în străinătate se pare că sunt gestionate de această locație secretă.
O analiză efectuată în anul 2020 de către Serviciul Național de Informații (principala agenție de informații a Coreei de Sud) a constatat că până și Korea Kaesong Koryo Insam Trading Corporation (o firmă Nord-Coreeană specializată în ginseng și produse de sănătate), a fost probabil o acoperire pentru Camera 39.
Agenția a fost înființată oficial în 1961 sub numele de Agenția Centrală Coreeană de Informații (KCIA), în timpul guvernării Consiliului Suprem Militar pentru Reconstrucție Națională al președintelui Park Chung-hee, care a înlocuit cea de-a doua Republică Coreeană. Atribuțiile inițiale ale KCIA au fost de a supraveghea și coordona activitățile de informații internaționale și interne, precum și investigațiile penale ale tuturor agențiilor guvernamentale de informații, inclusiv ale celor militare.
Competențele extinse ale agenției i-au permis să intervină în mod activ în politică. În ciuda faptului că a fost implicată în numeroase controverse, este considerată una dintre cele mai de elită agenții de informații din lume, potrivit cristoiublog.ro.