La o aruncătură de băț de Piața Romană, pe strada Polonă, cea mai mică catedrală din lume își spune povestea și își așteaptă credincioșii.
Nu e la fel de măreață ca surorile ei și nu are nici turnuri ce se întind până la cer, dar în catedrala Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare”, cea mai mică din lume, credința e la ea acasă. Cu o lungime de 16 metri, o lățime de doar cinci metri și o suprafață mai mică de 100 de metri pătrați, sfântul lăcaș îi primește cu toată dragostea pe toți credincioșii din lume care vor să-și găsească liniștea sufletească.
„Credincioșii sunt întotdeauna așteptați în zilele de duminică, pentru că nu e o biserică de cartier în sensul unei confesiuni majoritare. Cei mai mulți au originile în Transilvania. Există și acel univers al sensibilității care ne face să fim parte a bisericii care își trage rădăcinile în Ardeal”, a declarat Mihai Frățilă, Episcop de București, potrivit Observatornews.ro.
Ridicată în anul 1909
Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” a fost construită în anul 1909, la dorința arhiepiscopului romano-catolic Raymund Netzhammer, care a făcut tot ce s-a putut ca greco-catolicii să aibă un loc unde să se poată ruga. Sfinția sa a primit și susținerea Papei Pius al X-lea, care a acceptat ca în lumea catolică să se facă o colectă.
Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, banii s-au strâns foarte repede. Lucrurile au mers fără probleme până când, spune Mihai Frățilă, „biserica e confiscată de regimul comunist și a fost dată Bisericii Ortodoxe, care a stăpânit-o până în toamna anului 2006, din păcate. În 2014, arhiepiscopul major decide împreună cu Sinodul Bisericii Romane unite cu Roma, înființarea unei noi episcopii greco-catolice cu sediul la București, astfel că Bisericuța Vasile cel Mare devine Catedrală”.
Iconostasul nu a fost afectat
Cea mai mică catedrală din lume nu a scăpat de bombardamente sau cutremure, dar a fost extrem de norocoasă. Chiar dacă au fost distruse multe dintre decorațiunile interioare originale, niciodată iconostatul nu a fost afectat. Cât privește pictura de pe pereți, aceasta a fost refăcută talentului de la Dumnezeu cu care a fost înzestrat un pictor ucrainean care trăiește în Italia. Episcopul Ioan Bălan, fostul paroh al bisericii a fost beatificat de însăși Papa Francisc.