Toamna nu vine doar cu frunze căzătoare, spectacol de culori și melancolie, ci și cu multe roade ale pământului, pe care gospodinele le transformă în minunate produse pentru iarnă. Și pentru că din cămară nu trebuie să lipsească zacusca, aveți acum posibilitatea să o pregătiți după o rețetă cu o vechime de peste 100 de ani, pe care puține gospodine o cunosc.
Ingredientele necesare
Gustoasa zacuscă pe care urmează să o pregătiți are roșii și ardei din belșug și este, de departe, cea mai bună pe care ați mâncat-o. Ingredientele necesare sunt 4 kg vinete, coapte și foarte bine scurse, 2 kg ardei și gogoșari copți și curățați, 2 kg ceapă albă, 3 l bulion de roșii, 500 ml ulei de floarea soarelui, 3 linguri cu sare după gust.
Mod de preparare
Pentru ca vinetele să fie cât mai gustoase, e bine să fie făcute pe tablă sau grătar. Dacă nu aveți această posibilitate, atunci le puteți introduce la cuptor, dar aveți grijă să le înțepați înainte, pentru a avea mult mai puțin de curățat ulterior. Ca să munciți mai puțin, puteți coace vinetele cu o zi, două, înainte, curățate, bine stoarse și congelate.
La fel se va proceda și cu gogoșarii. Dacă nu vreți să folosiți bulion, dați prin mașina de tocat sau robot 3 kg roșii și utilizați în zacuscă. Ceapa se toacă mărunt cu robotul sau mașina de tocat. Luați un ceaun mare, încingeți uleiul, adăugați ceapa și lăsați să se călească, amestecând din când în când.
După vreo 15 minute puneți bulionul și lăsați să fiarbă încă 20 de minute. Într-un alt ceaun, puneți ulei la călit și adăugați vinetele, gogoșarii și ardeii și le lăsați să se călească vreo 15 minute împreună. În final, turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion. Potriviți bine de sare și dați focul mic. Lăsați să fiarbă în jur de trei ore, amestecând mereu. Ar fi bine ca peste preparat să puneți un capac. Pentru o zacuscă cu adevărat extraordinară, fierbeți cât mai mult.
Sursă foto: bzi