O mâncare de pește foarte gustoasă, o rețetă simplă cu multă ceapă, roșii, usturoi, ardei și vin alb.
Cea mai cunoscută este plachia de crap rumenită la cuptor însă există mai multe rețete locale (Dobrogea, pe cursul Dunării) în care apar și alte specii de pește sau alte tehnici de gătire.
Plachia, este, de fapt, mâncare de pește preparată cu multă ceapă și cu mult untdelemn, rumenită la cuptor.
În unele zone se prepară şi plachie din păsat sau orez, în care se adaugă din belşug ceapă, ulei, bulion şi roşii.
Iață rețeta de plachie de pește
Pentru această reţetă de plachie de peşte poţi folosi crap, macrou sau merluciu.
Ingrediente plachie de pește
2 kg crap
1.5 kg ceapă
270 ml ulei
100 ml vin
170 g pastă de tomate
1 usturoi
5-6 roșii
2 buc. ardei gras roşu
cimbru
boia
pătrunjel proaspăt
piper
sare
Mod de preparare
Prima dată se curăţă peştele de solzi şi se eviscerează. Apoi se spală bine, în mai multe ape. Se porţionează, se potriveşte de piper, sare şi mirodenii şi se lasă deoparte.
Ceapă se curăță, se taie julienne şi se căleşte uşor. Roşiile şi ardeii se spală. Se curăţă apoi şi se taie în felii. Se pun peste ceapa călită (se păstrează câteva felii de roşii). Se adaugă puţină apă şi se lasă la rumenit.
După câteva minute se toarnă pasta de tomate, dizolvată cu puţină apă în prealabil, și se adaugă și usturoiul curăţat şi tăiat cât mai mărunt. Se amestecă uşor în tigaie şi se lasă aşa, la fiert, în jur de 20 de minute. Înainte de a lua de pe foc, se potriveşte de piper şi sare.
Urmează pregătirea pentru a da în cuptor. Mai întâi se unge cu ulei o tavă. Apoi se pune peştele în ea. Pe fiecare bucată de peşte se pune câte o felie de roşie, din cele păstrate la început. Peste toate se toarnă sosul de legume din tigaie.
Tava se bagă în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru circa 20 de minute.
Această reţetă de plachie de peşte se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat şi, bineînţeles, cu mămăliguță, potrivit dcnews.ro