Lifestyle

Cea mai delicioasă prăjitură. Rețeta de post. E gata în câteva minute

Cea mai delicioasă prăjitură. Rețeta de post. E gata în câteva minute

În perioada postului, alimentația este mai diversificată, așa că nu e o idee rea să faci și ceva dulce. Prăjitura puturosului este delicioasă, iar rețeta este extrem de simplă.

Prăjitură puturosului are un aluat fraged, fără ou sau lapte, este o prăjitură delicioasă, ușor de făcut. Poate fi făcută într-o tavă întinsă sau chiar în forme de brioșe.

Aluatul fraged, care este baza rețetei, poate fi cel de post, cu borș, pe care îl vom prezenta în cele ce urmează, sau de dulce.
Ingrediente necesare:

  • aluat fraged,
  • gem,
  • nucă măcinată – opțional,
  • zahăr pudra vanilat pentru decor – opțional.

 

Iată cum se face aluatul fraged, de post, cu borș:

Ingrediente necesare:

  • 150 ml ulei,
  • 150 ml borș de putină,
  • 25 grame de drojdie proaspătă sau 10 grame uscată,
  • o linguriță rasă de sare,
  • 50 grame de zahar,
  • 500 grame de făină albă de grâu (plus făină pentru masă de lucru).

Dacă nu aveți borș, puteți înlocui fie cu vin, apă carbogazoasă sau apă simplă în care puneți puțin oțet.

Punem borșul într-un castron, adăugăm drojdia mărunțită și o dizolvăm, după care punem uleiul, zahărul și sarea și amestecăm bine cu telul, omogenizând compoziția. Adăugăm treptat și făină până când obținem un aluat consistent și ușor de întins.

Dacă mai este nevoie, se mai adaugă o lingură de borș sau făină, dacă aluatul e prea tare sau prea moale. Aici e in funcție de calitatea și gradul de umiditate al făinii. Acoperim castronul cu o folie alimentară sau un prosop și îl așezăm la loc călduț pentru aproximativ o ora (în funcție de cât de cald este în încăpere) cât să își dubleze aluatul volumul, potrivit stiridiaspora.ro.

Mod de preparare:

Se împarte aluatul fraged de post în 2 bucăți, apoi se întinde aluatul în foaie, se măsoară după dimensiunea tăvii. Se așază în tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină.

Atenție, prima foaie, cea de jos, trebuie să fie puțin mai mare, să fie ridicată și pe pereții laterali ai tăvii, să nu curgă umplutură. La fel si in cazul in care preferați să faceți prăjitura în forme de brioșe.

Se amestecă gemul cu nuca și se întinde în strat generos pe foaia de aluat fraged. Se poate folosi orice fel de gem doriți, preferabil ar fi unul mai consistent. Nuca este opțională. Puteți folosi și alune sau alt tip de nuci.

Se întinde a doua foaie, se așază deasupra și se înțeapă cu o furculița din loc în loc.

Prăjitura puturosului, de post, se coace în cuptorul preîncălzit, la o temperatura de 190-200 de grade, aproximativ 30 de minute, până când se rumenește ușor deasupra. Se scoate și se pudrează cu zahăr pudră (după preferințe) Se lasă la răcit și abia apoi se taie, altfel aluatul fraged se sfărâmă.